2020, het begin van een gouden decennium?

stuk joris 13-1-2020

Click here for English

De recente aanslag op de Iraanse generaal Qasem Soleimani liet wereldwijde spanningen weer opwaaien. In dit soort tijden sturen investeerders het zwaartepunt in hun portofolio meer richting traditionele waardevaste opties zoals de Zwitserse Franc of fysiek goud.

Onder de spanningen van de laatste tijd heeft de waarde van goud weinig anders gedaan dan de weg naar boven te vinden. Het afgelopen jaar is de goudprijs met bijna 19% gestegen, het beste jaar sinds 2010. De meest plausibel geachte redenen; vrees voor lagere bedrijfswinsten door de handelsoorlog, voor een recessie in het algemeen en vrees voor het opsteken van vertraagde inflatie als het gevolg van kwantitatieve verruiming door centrale banken. “Vrees” is het sleutelwoord hier, als al deze effecten nog niet geobserveerd zijn. Maar de vraag voor goud, als vluchtoptie, wordt dan ook vooral bepaald door marktpsychologie en deze hoeft zoals we weten zeker niet rationeel te zijn.

Goud wordt vaak gezien als een schild tegen inflatie, omdat het een schaarse grondstof is met een langzaam toenemend aanbod. Maar het is als een grondstof geen productieve factor en bied daarom geen inkomsten, alleen maar een rendement uit waardeverandering. Het reële rendement uit aandelen of de reële rente op (staats)obligaties word daarom vaak gezien als de opofferingskosten voor het aanhouden van goud.

Afgelopen jaar heeft de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) de Federal Funds Rate, de korte termijn rente, meerdere malen verlaagd. Ook de Europese Centrale Bank duwde de rentes nog verder naar de bodem of zelfs in het rood. Deze ontwikkelingen verlagen deze opofferingskosten en maken goud meer aantrekkelijk.
Ook zat de dollar in een depreciërende trend (,waarschijnlijk door de renteverlagingen van de Fed,) tegenover andere valuta. Dit is van belang als goud als grondstof uitgedrukt is in dollars en een zwakkere dollar goud dus goedkoper maakt voor investeerders buiten de Verenigde Staten. Als een gevolg zijn centrale banken van vooral opkomende economieën goud gaan kopen om hun internationale reserves te diversifiëren en weg te sturen van dollars met de politieke risico’s die er aan gebonden zijn.

Ondanks de al plaatsgevonden stijging in goudprijzen, blijft de consensus van analisten positief gestemd. Investeringsbank Goldman Sachs verwacht dat goud met 9% gaat stijgen in 2020. Een belangrijke aangedragen reden is de hogere spaarratio in de ontwikkelde economieën, samen met lager niveaus van reële investeringen. Dit resulteert in een overvloed van spaargeld, wat waarschijnlijk gedeeltelijke in de goudmarkt zal vloeien. Ook netto aankopen van centrale banken worden verwacht door te zetten. En verdere politieke- en marktonrust zouden deze grondstof een gouden toekomst kunnen brengen dit decennium.
Of is het niet al goud wat blinkt?

Door: Joris Hoefnagel