5G, nieuwste afluisterapparatuur

5G, nieuwste afluisterapparatuur

Snel internet, wie wil het niet? Er zijn vrij weinig dingen die zo hinderlijk zijn als traag internet. Toch is er veel discussie over de aanleg van 5G.
De Verenigde Staten doet er alles aan om te voorkomen dat Huawei het bedrijf is wat 5G aan gaat leggen in een groot deel van de wereld. Maar is dit wel terecht?

Om te beginnen heeft 5G (ofwel de 5e generatie internet) vele voordelen. Zo is het 5G internet meer dan tien keer sneller dan het 4G wat nu in gebruik is. Dit is niet alleen een voordeel voor de consument die nu sneller Netflix-series kan downloaden, maar ook voor bedrijven die op deze manier meer transacties kunnen verwerken en bedrijfsprocessen te optimaliseren. De echte discussie zit hem er alleen niet in of 5G slecht is voor de economie, maar meer over het bedrijf wat de 5G aanlegt.
Huawei is niet alleen bekent van de mobiele telefoons, maar is ook een van de weinige bedrijven die de technologie en mogelijkheden heeft om 5G aan te kunnen leggen tegen een relatief lage prijs en waarvan de kwaliteit een stuk hoger ligt dan bij de concurrentie. Vanuit zakelijk perspectief zou het dus een erg goede beslissing zijn om met Huawei in zee te gaan. Ware het niet dat Huawei een Chinees bedrijf is. China zit op dit moment in een handelsoorlog met de Verenigde Staten. De VS wilt voorkomen dat Huawei het bedrijf is dat het 5G netwerk gaat aanleggen. Daarbij gaat het niet alleen over het 5G netwerk binnen de grenzen van de VS, Trump moedigt andere Westerse landen aan om niet met Huawei in zee te gaan. Huawei is namelijk net als de meeste bedrijven in China wettelijk verplicht om mee te werken met de communistische partij van het land. Op deze manier zou de Chinese regering via Huawei informatie kunnen aftappen. Huawei zelf ontkent dit.

Trump wil dat een bedrijf uit de Verenigde Staten het 5G netwerk gaat aanleggen. Een bekende quote van Trump is dan ook: “The race to 5G is a race America must win. It is a race we will win.” De vraag die dan wel gelijk bij veel mensen opkomt is of dat de VS Huawei alleen maar zwart aan het maken is voor eigen gewin. Of dit nu wel of niet het geval is, Trump komt het in ieder geval niet slecht uit in zijn handelsoorlog met China.

Nederland zelf heeft bekend gemaakt nu nog niet in zee te willen gaan met Huawei. De overheid heeft aangegeven geen risico te willen nemen en pas met Huawei te willen gaan samenwerken als er is vastgesteld dat Huawei volkomen veilig is.

Om een lang verhaal kort te maken, dat 5G netwerk ligt er vandaag of morgen nog niet.

Door: Wouter Pen