Aandelenbeurzen in de lift

afbeelding exchanges redactie

Click here for English

Sinds afgelopen vrijdag staan aandelenbeurzen over de hele wereld in de plus. De Nederlands, Duitse en Franse beursindexen stegen bijvoorbeeld met ongeveer 1 procent. De Britse Beursindex bereikte zelfs een toename van 1,9 procent. Er zijn verschillende gebeurtenissen die dit fenomeen kunnen verklaren.

Een van de redenen voor de toenames is het resultaat van de Britse verkiezingen. Deze resultaten zorgden voor veel opklaring en zekerheid rondom de Brexit situatie. De grote overwinning van Boris Johnson zorgde ervoor dat hij de meerderheid van de zetels in het Britse parlement kreeg. Dit is de grootste meerderheid voor de Conservatieven sinds Thatcher. Dit maakt het vrijwel zeker dat Groot Brittannië de EU snel zal verlaten en het zware proces van Brexit achter de rug is. De laatste maanden was er continu veel onzekerheid rondom de Brexit. Na deze verkiezingsresultaten weten we zo goed als zeker welke richting Brittannië opgaat. Deze gebeurtenis legt ook uit waarom vooral de Britse index zo toegenomen is.

De resultaten van de verkiezingen zijn ook terug te zien in veranderingen van de Britse geldeenheid. De Britse Pond apprecieerde tegen de US Dollar en bereikte het hoogste niveau sinds de zomer van 2018.

Een andere factor die de aandelenbeurs kan hebben beïnvloed zijn de ontmoetingen tussen de VS en China. Er is wellicht eindelijk iets uit de onderhandelingen tussen de twee landen gekomen. Volgens verschillende Amerikaanse media zijn ze er in geslaagd om tot een handelscontract te komen. Het contract dat gaat over het opheffen van tarieven kan een einde betekenen aan de handelsoorlog die het laatste jaar aan de gang is. De hele wereldeconomie is vertraagd door dit conflict en een contract zou het weer aan de gang kunnen helpen.

Het lijkt het er op dat vrijdag de dertiende nog zo slecht niet was. Op het moment zijn de beursindexen nog steeds in de lift. Het deed me ook nadenken over de toekomst. Wat zou er gebeuren met de aandelenbeurs als de Brexit deal geheel rond is en het contract tussen China en de VS officieel is? Zullen er nog grotere toenames volgen?

Door: Jesse Derks