Afzetten, een goed idee of niet?

plaatje redactiecommissie

Click here for English

Of je een fan van Donald Trump bent of niet, hij is een interessant figuur over wie ik mijn visie wil delen. Persoonlijk zou ik niet zeggen dat ik zijn grootste fan ben. Als een individu is Trump zowel fascinerend als gruwelijk voor mij: hij lijkt soms waanzinnig, wat verrassend is voor een president van de Verenigde Staten. Tegelijkertijd wordt de wereld zwaar beïnvloed door zijn acties en lijkt het niet dat hij kan worden gestopt. In ieder geval, dat was tot twee weken geleden. Twee weken geleden startten de Democraten het formele proces om de president uit zijn ambt te zetten. De vraag is: gaat het lukken en wat zijn de uitkomsten?

Ik voorspel dat tegen de tijd dat dit artikel wordt uitgebracht, het al verouderd zal zijn. Het lijkt erop dat elke dag dat je aandacht geeft aan Amerikaanse politiek, er nieuw bewijs of een nieuwe bewering boven komt over Trump en zijn administratie. Deze beweringen over de acties van Trump en hoe onethisch ze zijn, wordt meestal gevolgd door de volgende stappen: vaak ontkent Trump in zijn tweets dat de beschuldigingen waar zijn. Daarna komen Trump zijn volgers in actie, die soms Trump niet eens verdedigen maar eerder beginnen over een andere zaak om de tegenpartij ergens van te beschuldigen. De tegenstanders van Trump zijn vaak van mening dat Trump er “deze keer” echt niet mee weg zal kunnen komen, wat hem tot nu toe wel steeds gelukt is. Aan het eind van dit proces is er meestal een andere gebeurtenis die op de een of andere manier verontwaardiging heeft veroorzaakt en de zinloze cyclus kan weer doorgaan. Het feit dat er zoveel controverses plaatsvinden kan betekenen dat sommige van de kleinere gebeurtenissen onder het tapijt kunnen worden geveegd, omdat er belangrijkere en schokkerendere dingen zijn waarop de media zich kunnen concentreren. Voor iedereen die zich niet een beetje op de Amerikaanse politiek heeft gericht volgen hier de meest unieke incidenten die ik de afgelopen weken heb opgemerkt.

De grootste gebeurtenis die je misschien hebt gehoord is de reden dat de Democraten zijn begonnen met het beschuldiging proces: het telefoontje van Trump naar Oekraïne. Afgelopen zomer heeft Trump de Oekraïense president gebeld. Trump vroeg de president om Joe Biden, een van de koplopers voor de presidentsverkiezingen in 2020, en zijn zoon te onderzoeken. De president van Oekraïne stemde ermee in om Trump te helpen. Voorafgaand aan dit telefoongesprek had Trump de financiering om Oekraïne te helpen gestopt, maar daarna begon de financiering opnieuw waardoor dit geïnterpreteerd kan worden als omkoperij. Hoe dan ook, je kunt je afvragen hoe deze informatie aan het licht is gekomen. De enige reden waarom we dit weten is omdat een klokkenluider wist van dit telefoontje, het onethisch vond en dit meldde. Het resultaat hiervan, een beetje vereenvoudigd, was dat een transcriptie van het telefoongesprek werd gepubliceerd en dit lijkt aan te tonen dat er sprake was van machtsmisbruik door Trump. Trump heeft zelf getweet dat hij denkt dat het gesprek "perfect" was.

In de nasleep hiervan heeft Trump China openlijk gevraagd om te helpen Biden te onderzoeken en heeft hij meerdere eigenaardige dingen getweet, zoals de tweet dat hij denkt dat de klokkenluider een spion is en moet worden beschuldigd van verraad. Maar ook dat als hij zou worden afgezet hij een burgeroorlog zal beginnen. Deze laatste verklaring is zowel angstaanjagend als ironisch, omdat sommigen beweren dat het dreigen met het beginnen van een burgeroorlog nog een actie is waarvoor hij afgezet zou kunnen worden. Ik vrees dat de Democraten door de start van het onderzoek naar Trump de verkiezingen in 2020 hebben verloren. Het probleem is dat Trump, zelfs met al zijn vreemde tweets en irrationele retoriek, waarschijnlijk niet zal worden afgezet omdat hij en meerderheid heeft in de senaat. De teleurstelling van het feit dat het hele afzetting proces niet succesvol is, kan voldoende zijn om de kiezers in de armen van Trump te brengen en hem nog vier jaar presidentschap te geven. De enige manier waarop Trump kan worden afgezet is als de publieke verontwaardiging zo groot is dat zelfs de partij van Trump tegen hem zal stemmen, waarvan de kansen uiterst klein zijn.

Hoewel ik Trump persoonlijk misschien niet mag, kan ik vanuit een internationaal perspectief een stapje terug doen en kijken naar de belachelijkheid die in het buitenland gaande is. Het is tenslotte niet het geval dat ik ook maar enige invloed heb op wat er in de Verenigde Staten gebeurt, dus observeren is naar mijn mening het beste alternatief. Ik kan alleen maar blij zijn dat ik in Nederland woon. Maar ja, ik ben natuurlijk ook niet de meest objectieve persoon die er is.

Door: Merijn van der Leeuw