Amsterdam de partyhoofdstad van de wereld voor vijf dagen

Het is alweer bijna het einde van de maand oktober en dat betekent dat de meeste studenten met hun gedachten bij de tentamens zitten. Voor de House/Electronic Dance Music (EDM) liefhebbers betekende de derde week van de maand maar één ding: het ADE. ADE staat voor het Amsterdam Dance Event. Dit is een jaarlijkse muziek conferentie dat gericht is op de house/EDM muziek. Het begon in 1995 kleinschalig als een samenwerking tussen Richard Zijlma en de stichting Buma/Stemra. Bij deze eerste editie was er alleen een conferentie. Nadat deze samenwerking goed was bevallen besloten zij een jaar later nog een editie te geven. Dit jaar was er niet alleen maar een conferentie, maar werden er in de avond ook nog optredens gegeven voor de ongeveer 300 bezoekers. Doordat het evenement steeds populairder werd, moesten zowel de conferenties overdag als de feesten in de avond toegankelijker worden voor de mensen. Hierom is besloten het ADE uit te breiden naar vijf dagen. Waar het dagprogramma vroeger alleen nog maar bestond uit een conferentie, zijn daar vandaag de dag lezingen, workshops en demonstraties van de grote namen uit de wereld van het House/EDM. Tegenwoordig wordt er in de avond over de 5 dagen door ongeveer 2200 artiesten opgetreden voor 375.000 bezoekers op 120 verschillende locaties door heel Amsterdam.

Veel mensen zullen het ADE ook associëren met de DJ Mag Top 100. Deze lijst wordt sinds 1997 jaarlijks samengesteld en kan worden gezien als een wereldwijde graadmeter voor de successen van de dj’s. Waar we met het Nederlands elftal falen en maar geen aansluiting met de wereldtop vinden, zo goed gaat het wel in de House-/EDM-scene. Zo lukte het Tiësto in 2002 om als eerste Nederlander de nummer 1 positie in de DJ Mag Top 100 te bereiken. Hij prolongeerde zijn titel in 2003 en 2004. Helaas werd hij daarna verstoten door, hoe kan het ook anders, een Duitser. Paul van Dyk won die titel in 2005 en 2006. Het bijzondere aan Tiësto is dat hij nu al 17 jaar onafgebroken in de top 10 staat van de wereld. Na Paul van Dyk was het de beurt aan Armin van Buuren als beste dj van de wereld. Hij kon deze titel in de jaren 2007 tot en met 2010 dragen. Helaas moest hij die titel het jaar daarna heel even afstaan aan David Guetta, om hem vervolgens in 2012 weer op te eisen. In 2013 en 2014 was de eer aan Hardwell. In 2015 ging de titel naar het duo Dimitri Vegas en Like Mike. Zo hebben onze zuiderburen ook een keer kunnen genieten van het feit dat de beste dj van de wereld uit hun land kwam. In 2016 en 2017 ging de titel naar de Nederlandse dj Martin Garrix. Zo hebben wij als het kleine Nederland van de 21 keer dat de DJ Mag top 100 gepubliceerd werd, 11 keer de beste dj van de wereld afgeleverd.

Het ADE is een enorme promotie voor de Nederlandse dancescene. Dat is tegenwoordig een belangrijk exportproduct voor ons land. Het economisch belang van deze sector werd in 2012 geschat op 587 miljoen euro. Zoals hiervoor werd genoemd is het ADE op te splitsen in twee delen. Overdag wordt de conferentie door de stichting van het ADE gegeven. In de avond daarentegen worden de feesten door de Amsterdamse clubs en platenlabels van de artiesten geregeld. Het grote geld gaat dan ook vanzelfsprekend naar de clubs en de artiesten. Ook de hotels in de omgeving profiteren flink van het ADE. De boekingssite hotels.com liet bijvoorbeeld weten dat de vraag naar Amsterdamse hotels vanuit het buitenland groeit tijdens het ADE. Ook voor bedrijven is het ADE interessant. Het is namelijk niet voor niets dat grote bedrijven als KLM, Red Bull en Absolut hun naam hebben verbonden aan dit evenement.

Helaas is het niet alleen feest tijdens het ADE. Zo overleden er in 2014 op verschillende locaties drie personen als een gevolg van het gebruik van harddrugs. Dat heeft ervoor gezorgd dat er in 2015 tijdens de jubileumeditie uitgebreid voorlichting werd gegeven over de gevaren van drugs. Dit was ook het jaar dat op verschillende locaties in Amsterdam de mogelijkheid bestond om je drugs te laten testen. Op deze manier hoopte de organisatie dat de mensen die alsnog drugs gingen gebruiken, er zeker van waren dat er geen overdosis in de pillen zat. Ondanks deze pogingen is er helaas toch één persoon overleden door drugsgebruik. Naar aanleiding van de gebeurtenissen 2014 heeft AmigoAmigo, de studentenorganisatie die op zoek is naar goedkope deals die zijn toegespitst op de behoeften van de student, in 2015 ook een onderzoek gehouden over het drugsgebruik onder jongeren tijdens het ADE. Hieruit kwam naar voren dat één op de drie jongeren XTC gebruikt tijdens het ADE. Het zorgwekkende is dat 68 procent van deze groep zijn of haar XTC-pillen helemaal niet heeft laten testen.

Heb je het ADE nou gemist dit jaar en denk je er over na om volgend jaar aanwezig te zijn? Denk dan even goed na over de kosten. Als je bij alle conferentiedagen aanwezig wilt zijn ben je gemiddeld tussen de 340 en de 415 euro kwijt. De overnachtingen zijn hier nog niet eens in meegenomen en de prijzen van hotels en Airbnb’s stijgen flink tijdens het ADE. Als je daarnaast de feesten wilt gaan bezoeken, ben je tussen de 10 en 60 euro kwijt. 10 euro voor de feesten in de kleinere kroegen van Amsterdam en 60 euro voor een groter feest van het kaliber van bijvoorbeeld Afrojack in het ZiggoDome. Hierbij moet je niet vergeten dat dit alleen nog maar de prijzen zijn voor de kaartjes. Bij zulke feesten vragen ze gemakkelijk 3 euro voor een biertje. Van al dat geld kan je ook rustig een paar dagen op vakantie gaan.

Door: Quincy Pang-Atjok