ASN Bank verliest vertrouwen in Heineken

ASN Bank verliest vertrouwen in Heineken

ASN Bank beschouwt Heineken niet langer als een duurzaam bedrijf. De beleggingstak heeft alle aandelen in de bierbrouwer, ter waarde van 18 miljoen euro, verkocht en verwijderde Heineken uit het duurzame aandelenfonds. „Wij beleggen inmiddels niet meer in Heineken”, laat de woordvoerder van ASN Bank weten.

Aanleiding hiervoor zijn de misstanden die onderzoeksjournalist Olivier van Beemen onlangs aan het licht bracht in zijn boek Bier in Afrika. Daarin beschreef hij dat Heineken in zeker tien Afrikaanse landen bierpromotiemeisjes inzet om de omzet te verhogen. Deze promotiemeisjes worden regelmatig seksueel lastig gevallen en misbruikt.

Heineken is al vijftien jaar bekend met de problematiek, maar heeft onder leiding van Jean-François van Boxmeer, topman sinds 2005, weinig gedaan om hun werkomstandigheden te verbeteren. Van Boxmeer blijkt zelf, toen hij in de jaren negentig expat was in Congo, een relatie te hebben gehad met een promotiemeisje.

Heineken maakte in maart bekend een onderzoek te zijn gestart naar de gemelde misstanden, maar dat heeft ASN Bank niet afgewacht. “de aanleiding voor verwijdering is inderdaad de gemelde inzet van vrouwen voor de promotie van bier”, bevestigt een woordvoerder van ASN Bank.

De bank heeft geëvalueerd of het aandeel Heineken nog wel in het ASN Duurzame Fonds thuishoort. Door ingewonnen informatie hebben de directeuren geconstateerd dat Heineken niet meer aan de richtlijnen voor duurzame bedrijven voldoet.

De beleggingen in Heineken stonden op 31 december 2017 voor 18,48 miljoen in de boeken. Deze aandelen zijn echter zeer recent verkochten, laat de woordvoerder weten. In de laatste editie van de lijst van ASN erkende bedrijven komt Heineken al niet meer in voor.

De bank had Heineken al tweemaal om opheldering gevraagd vanwege de misstanden in Afrika. Toen nam de bank nog genoegen met de uitleg van Heineken.

ASN bank is niet de enige die de samenwerking met Heineken op heeft gezegd. Recent schortte het Amerikaanse fonds The Global Fund, één van ’s werelds grootste hulpstichtingen, de samenwerking met Heineken ook al op vanwege de biermeisjes. The Global Fund strijdt met geld van oa Microsoftoprichter Bill Gates tegen AIDS, tuberculose en malaria. In Afrika werkte het fonds samen met de Nederlandse brouwer.

Volgens ASN is de verwijdering van Heineken niet permanent. ,,Een bedrijf kan altijd opnieuw in ons duurzame fonds terechtkomen als het aan de richtlijnen voldoet.”

Heineken zegt nog altijd een goede werkrelatie te hebben met ASN Beleggingsfondsen en belooft in de toekomst betere werkomstandigheden voor de promotievrouwen. “We hopen dat de resultaten van onze stappen voor ASN aanleiding zullen zijn om Heineken in de toekomst weer in hun duurzame beleggingsfondsen op te nemen.”