Banksy’s love is greater than money

Iedereen heeft wel ooit gehoord van het werk van Banksy, beroemd en berucht graffiti artiest. Ondanks dat zijn ware identiteit nog steeds onbekend is, heeft hij al heel wat maatschappijkritisch werk afgeleverd. Dit werk is openlijk te bewonderen is in verschillende steden, hoewel er nog discussie bestaat over of het beschouwd moet worden als kunst of als vandalisme. We weet deze anonieme kunstenaar actualiteit, humor en popcultuur zodanig te combineren dat het resulteert in rake beelden over de huidige maatschappij. Het doel van zijn werk is om mensen aan het denken te zetten en bepaalde zaken in perspectief te plaatsen.

De ideologie van Banksy is voornamelijk pacifistisch, tegen de gevestigde orde en voor de vrijheid te noemen. Binnen het brede scala van onderwerpen die Banksy voorbij laat komen, is ook de huidige status van de economie een geliefd onderwerp. In zijn werk legt hij voornamelijk de focus op de aspecten die beter of anders zouden moeten en is de boodschap duidelijk antikapitalistisch. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is onderstaande afbeelding, waarop een man te zien is met een bord waaruit blijkt dat de economie alleen geïnteresseerd is in cijfers en niet in de mensen.

image1 (4)
image2 (1)

Op de afbeelding hierboven worden mensen wederom verdreven door de economie, afgebeeld als een zakenman met een stijgende grafiek als zweep.

Onderstaande afbeeldingen zijn meer op Europa gericht dan specifiek op de economie. Toch dragen ze een sterke boodschap uit over hoe deze van oorsprong economische unie zich positioneert in de huidige wereld. Links zie je een man een ster wegkappen uit de vlag van de Europese Unie als gevolg van de Brexit. Rechts zie je vluchtelingen drijvend in zee, die tegelijkertijd de sterren van de Europese vlag weerspiegelen. Het idee dat Banksy met deze afbeeldingen wil uitdragen is dat de huidige situatie onhoudbaar begint te worden en zal moeten veranderen.

image3 (1)
image4 (1)

Als laatste valt er nog iets te zeggen over de hypocrisie van het werk van Banksy. Ondanks dat hij een antikapitalistische kijk heeft op de maatschappij, worden er hoge prijzen betaald voor zijn kunstwerken op veilingen. Kan hij toch nog een beetje profiteren van het door hem zo gehate kapitalisme.

Door: Kelly van Eert