Batavierenrace 2019

Batavierenrace 2019

Dit weekend was weer ’s werelds grootste estafette gehouden. Een hardloopwedstrijd van Nijmegen naar Enschede die 175 kilometer telt en in 25 etappes is opgesplitst. Door het grote tijdsverschil tussen de verschillende teams zijn er drie herstarts tijdens de race. De nachtploeg start om 22:00 en rent van Nijmegen naar Ulft, de ochtendploeg start om 06:15 en rent naar Barchem en de middagploeg start om 11:30 en eindigt in Enschede. Met ruim 8500 deelnemers is het in het Guinnes Book of World Records opgenomen als ’s werelds grootste estafette.

Thijs Hallewas mocht de spits afbijten voor De ESV. Met de aanmoediging van De ESV bij de Malle Babbe kwam Thijs op snelheid. Met een zeer indrukwekkende tijd stond De ESV na etappe 1 op plaats 19 van de 350 teams. Naarmate de de kilometers werden afgelegd, kwamen we steeds dichterbij Ulft.

Om kwart over 4 ’s ochtends mocht de ochtendploeg zich melden op de universiteit om 7 uur van start te gaan in Ulft. Toen de eerste, Jos Doldersum, vertrok was het al licht en begon het weer lekker op te warmen. Nadat de ochtendploeg 53 kilometers rennend heeft afgelegd kwamen we moe en hongerig aan in Barchem. Vanaf toen was het aan de goed uitgeruste middagploeg om te gaan rennen. Rond half zes begonnen de laatste dames- en herenetappe. Het was aan Iris Vervoort en Bob Zoutenbier in hun bestuurspak en gestolen hemden om de race af te sluiten. Met open armen werden ze ontvangen door een grote groep ESV’ers.

Eenmaal iedereen op de campus aangekomen waren de fanatieke ESV’ers nog niet klaar met sporten. Op een sportief evenement als de Batavierenrace ga je natuurlijk niet als een passieveling lopen kaarten. Nee, zo combineerden we de belangrijkste elementen van dit weekend in één spel: Flunkybal. Een spel waar een snelle sprint, een nauwkeurige worp en een open keel de belangrijkste kwaliteiten zijn. Echter waren sommigen zo moe na al het hardlopen en flunkybal dat ze de rest van de dag moesten slapen.

Voor wie de tent nog wist te halen was er nog een groot feest achteraf met 5 podia over de campus verspreid. Ongeveer 8500 studenten door heel Nederland kwamen bijeen om Enschede op z’n kop te zetten. Tijdens het feest werden ook de winnaars bekend gemaakt. Helaas zat er een podiumplek voor De ESV helaas nét niet in (#135), maar wist het hardloopteam van de RU/HAN toch de beker naar Nijmegen te halen met een ruime eerste plek.

Door Maikel de Leeuw