Beursgang Adyen

Beursgang Adyen

Onbewust heeft iedereen wel eens gebruik gemaakt van de diensten van Adyen. Het bedrijf dat zich richt zich op het verwerken van betalingsverkeer voor bedrijven, heeft het afgelopen jaar een omzet behaald van 1,14 miljard euro. Dit duidt op een enorme groei aangezien dit in 2013 nog ‘’maar’’ 70 miljoen euro was. Komende woensdag zal het bedrijf zich laten noteren aan de AEX in Amsterdam. Wordt het een flop? Of wordt dit dé nieuwe tech-gigant van de lage landen?

Marktvolgers gaan vooral uit van het laatste. Toren hoge verwachtingen hebben de analisten als het gaat om het potentieel van het bedrijf. Volgens Corné van Zeijl is het bedrijf veelzijdiger dan concurrenten zoals bijvoorbeeld Pay-Pal. Adyen is volgens hem een bedrijf dat zich gemakkelijk aanpast aan de veranderingen in de wereld. Iets wat tegenwoordig een must is in elke branche. Daarnaast benoemt hij het feit dat Adyen een schaalbaar businessmodel heeft. De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de ontwikkeling het systeem waar Adyen mee werkt. Nu is het slechts een kwestie van uitrollen bij nieuwe partners. Dat betekent dat elke nieuwe deal weinig extra kosten met zich mee brengt, maar tegelijkertijd wel een groot winstpotentieel.

Natuurlijk blijft het altijd gissen. Men weet nooit zeker of een beursgang goed zal uitpakken. Niet voor het bedrijf zelf, niet voor de investeerder, ook niet voor de werknemer? Iedere werknemer van het bedrijf krijgt bij het tekenen van een contract 291 aandelenopties, die deels zullen worden verkocht bij de beursgang. We kunnen stellen dat de werknemer van het bedrijf een aardig appeltje voor de dorst heeft. Door deze hoge uitgifte prijs krijgt Adyen een marktwaarde van om en nabij de 7 miljard euro. Met een netto winst van 71 miljoen euro komt dat neer op een koers-winstverhouding van ongeveer 100. Het bedrijf is dan ook vooral gewaardeerd op basis van toekomstige groei. Blijkbaar heeft de leiding binnen Adyen het gevoel dat men veel vertrouwen heeft in het bedrijf, maar is dat ook terecht?

Wat gaat Adyen eigenlijk doen met het geld dat deze beursgang vrijmaakt? Om te beginnen gaat het hier om een verkoop van 15% van de bestaande aandelen, die op het moment in handen is van sympathisanten en andere belanghebbende van het bedrijf. Er worden dus geen expansie plannen mee gefinancierd, het gaat puur om het vergroten van de liquiditeit van het bedrijf en dus indirect het spekken van de portemonnee van de CEO en zijn personeel. Daarnaast zijn deze aandelen voor een groot deel al zo goed als verkocht aan grote institutionele financials. Ook blijkt dat er weinig tot geen dividend zal worden uitgekeerd de komende tijd. Ten slotte zou de winstmarge van 0,07%, die Adyen op elke transactie hanteert, te groot zijn. Men vreest dat de concurrentie dit goedkoper zal kunnen, om zo het Nederlandse bedrijf uit de markt prijzen. De meest dreigende concurrentie komt uit de hoek van de blockchain technologie. Adyen is in principe de derde partij tussen de banken en de bedrijven. Aangezien de blockchain probeert het betalingsverkeer te decentraliseren en de tussenpersonen weg te filteren, kan dit gezien worden als een serieus gevaar voor Adyen, mits deze technologie zich verder ontwikkeld.

Ook al is het vrij duidelijk dat deze IPO vooral gericht is op het spekken van de portemonnee van de aandeelhouders, is er toch een overwegend positieve consensus over het bedrijf. Dit komt vooral door de recente groei die het bedrijf heeft door gemaakt. Bovendien heeft al lang geen dergelijk grote IPO meer gehad. Misschien maakt die spanning het voor velen een speculatieve transactie waard.

Net als met iedere andere investering die je doet moet je voor jezelf nagaan of de baten opwegen tegen de lasten. Als dat het geval is, dan is het de moeite waard om je tijd en eventueel geld in te stoppen. Niemand, behalve jij zelf, is aansprakelijk voor eventuele verliezen. Probeer dan ook altijd zelf goed onderzoek te doen, voordat je besluit ergens in te stappen.

Door: Brian van de WIel