Bevrijdingsdag 2019

Bevrijdingsdag 2019

Op zondag 5 mei werd de vrijheid in het gehele land weer gevierd. Er waren in vele grote steden bevrijdingsfestivals waar men onder het genot van een drankje van grote en kleine artiesten kon genieten. Het weer viel uiteindelijk nog best mee, hoewel het een frisse dag was waarbij in je shirtje rondlopen er bij de meesten niet in zat. Volgende keer hopelijk beter.

Het begon allemaal met het aansteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen. Op zaterdagavond om 00:00 uur werd dit vuur aangestoken door de burgemeester van Wageningen. Het bevrijdingsvuur is daarna door middel van estafetteteams verspreid over de rest van Nederland.
5 mei zelf werd afgetrapt door premier Mark Rutte die om 13:00 uur het bevrijdingsvuur in Almere ontstak. Vanaf toen kon het feest in het gehele land losbarsten.

Dit is onder andere gedaan door de drie ambassadeurs van de vrijheid van dit jaar; Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt. Zij vlogen letterlijk het land over om op zo veel mogelijk bevrijdingsfestivals op te treden. Dit deden zij door de gehele dag vervoerd te worden in een helikopter van Defensie, scheelt weer wachten in de files die er in Nederland altijd wel zijn.

Daarna is het aan de bezoekers van de verschillende festivals om er een feestje van te bouwen. Vrienden, een goed humeur en een biertje mee en dan moet dan zeker gelukt zijn. De alcohol zal rijkelijk gevloeid hebben, wat natuurlijk hoort op een feestelijke dag als deze.
Het gebruik of het verhandelen van lachgas was afgelopen 5 mei verboden. Tijdens koningsdag waren daar veel mensen onwel van geworden, waardoor besloten is om er op deze manier hopelijk voor te zorgen dat dit op Bevrijdingsdag niet zal gebeuren. Op de meeste grote festivals zal hierop gecontroleerd zijn, waarbij bezoekers de kans liepen om van het festival(terrein) verwijderd de worden mochten ze lachgas bij zich hebben.

Ondanks het weer, het verbod op lachgas en misschien niet iedereens voorkeur aan artiesten zal ook 5 mei Bevrijdingsdag 2019 weer een feestelijke dag zijn geweest waarbij men op verschillende gratis en betaalde festivals kon genieten van de vrijheid.

Vergeet niet te genieten van de vrijheid die je hebt in Nederland, maak er gebruik van!

Door: Jordi schilperoord