Business Course Deloitte – Boedapest

deloitte business course stuk 25-11-2019

Click here for English

Afgelopen week heb ik, samen met een selectie studenten en medewerkers van Deloitte, Boedapest bezocht. Het was een enorm mooie tijd, ik heb veel gezien, gedaan en geleerd. Om deze reden wil ik graag mijn ervaringen delen en nader toelichten hoe jij ook een dergelijke ervaring zou kunnen beleven.

Wat is een Business Course?

Als je interesse hebt in de accountancy, dan heb je het vast al eens voorbij zien komen. Het is al jaren gebruikelijk dat de Big Four (Deloitte, EY, PwC en KPMG) Business Courses organiseren, zodat de student kennis leert maken met wat zij te bieden hebben en vice versa. Tijdens deze reizen bezoek je een mooie locatie, werk je aan cases en leer je elkaar beter kennen. Doorgaans duurt zo een reis vier tot vijf dagen. Buiten dat het een hele gave ervaring is, heeft het ook het grote voordeel dat je na deze reis een stage en/of baan aangeboden kunt krijgen.

Selectie

Alvorens mee te gaan op de reis, moet je hiervoor geselecteerd worden. Hierbij wordt je op diverse zaken beoordeeld. Het is allereerst belangrijk om in contact te komen met, in mijn geval, Deloitte. De recruiters kunnen je van veel informatie voorzien over wat het inhoudt en wat je precies moet doen om je aan te melden. Nadat je aangemeld bent en de inschrijfdeadline is verstreken, vindt de cv-selectie plaats en kun je uitgenodigd worden voor een selectiedag. Ik was hiervoor geselecteerd en mijn selectie vond plaats op kantoor Utrecht. Tijdens deze selectiedag heb ik gewerkt aan een case, heb ik de mogelijkheid gehad om vragen te stellen en heb ik een sollicitatiegesprek gehad. Diezelfde avond werd ik gebeld met het goede nieuws dat ze mij geselecteerd hadden om deel te nemen aan de Business Course!

Kick-off

Voordat we op reis zijn gegaan, hebben we op 1 november een kick-off gehad. Tijdens deze dag heb ik kennisgemaakt met de andere studenten en de begeleiders. Er ging een diverse groep begeleiders mee, van iemand uit de staff tot een partner en alles daartussen. Ook hebben we tijdens deze dag een introductie gehad voor de case die we in Boedapest zouden gaan behandelen. Hiervoor zijn we naar Zoeterwoude gegaan om een rondleiding te krijgen door de fabriek van Heineken, welke een klant is van Deloitte en het bedrijf waarmee we in Boedapest dus aan de slag zouden gaan.

De reis

Dag 1

Op 13 november was het dan eindelijk zo ver. We verzamelden al vroeg op Schiphol en startten de dag met een ontbijtje in de Schiphol Lounge. Na een goede vlucht en reis naar het vijfsterrenhotel, begon het eerste formele onderdeel; een softskill workshop. Tijdens deze workshop gingen we aan de slag met karaktereigenschappen en hoe deze eigenschappen (kunnen) doorvloeien in je non-verbale communicatie. Hierna hebben we genoten van een driegangendiner, waarna het avondprogramma volgde, een van de leukste escaperooms van Europa en daarna een karaoke.

Dag 2

Na een vroeg ontbijt, wat voor menigeen nog zwaar viel na de vorige avond, vertrokken we naar Deloitte Boedapest. Hier hebben we de hele ochtend gewerkt aan de Heineken-case. Dit onderdeel hield de risicoanalyse in, wat betekende dat we veel informatie van Heineken door moesten spitten om te zien waar potentiële risico’s zouden kunnen zitten. Vervolgens moesten we onze bevindingen presenteren aan een board of directors.

Na dit onderdeel van de case, was het tijd voor de lunch. Na een heerlijke driegangenlunch konden de gordels om, want we gingen rijden in oude Trabants. Een combinatie tussen gezonde spanning en doodsangsten zorgde voor een geslaagd begin van de middag. Vervolgens werden we afgezet bij het parlementsgebouw van Boedapest, waar we een rondleiding kregen. Ik heb hier erg van genoten, aangezien dit het grootste parlementsgebouw van Europa betreft en het indrukwekkend mooi was.

Na wat vrije tijd, volgde wederom een driegangendiner en was het tijd voor de kroegentocht. Hierbij hebben we meerdere kroegen bezocht en de nodige consumpties genuttigd, een erg gezellige avond.

Dag 3

De volgende ochtend gingen we weer vroeg ontbijten. Nadat iedereen met kleine oogjes enkele hapjes naar binnen had gewerkt, was het weer tijd voor het volgende onderdeel van de case: controle van de voorraad. Hierbij hebben we gewerkt met een tool om een steekproef te nemen van de voorraadlijst, om vervolgens deze steekproef te gebruiken om de voorraad daadwerkelijk te controleren. Nadat de controle had plaatsgevonden, werd er een gesprek gehouden met de controller om eventuele voorraadverschillen aan te kaarten en andere bevindingen te delen.

Na de lunch (ja, wederom drie gangen) begon het volgende onderdeel van de case. Hierbij moesten we gebruik maken van alle bevindingen van voorgaande onderdelen van de audit, om vervolgens de CFO en CEO hiermee te confronteren. Het was hierbij belangrijk om de belangrijkste bevindingen te selecteren en hier de juiste vragen over te stellen. Erg leerzaam, interessant en leuk om te doen!

Na het laatste onderdeel van de case was het tijd voor de persoonlijke evaluaties. Hierbij kreeg iedereen te horen wat er goed was gegaan, wat er beter kon en of ze verder met je in zee wilden.

Na wederom wat vrije tijd, was het tijd voor het laatste diner van de reis en de feestavond. De avond stond in het teken van ‘Dress to Impress’, dus iedereen zag er op zijn of haar best uit. Het diner vond plaats in het meest luxueuze restaurant van Boedapest: het Fisherman Bastion. Hierbij konden we zelfs genieten van livemuziek van een violist die aan de tafel kwam staan. Na een heerlijk diner met een prachtig uitzicht over de hele stad, vertrokken we naar Club Ötker. Hier was een VIP-ruimte gereserveerd, inclusief ‘bottle service’. Kortom, we kwamen niets te kort en konden bestellen wat we wilden; het was een topavond.

Dag 4

Met het ontwaken op deze dag kwam er helaas een einde aan de fantastische reis. We zijn deze dag terug naar Nederland vertrokken en ondanks dat het de laatste dag was en het energieniveau laag lag, hebben we het nog heel gezellig gehad op de terugreis.

Business Course? Doen!

Het moge duidelijk zijn dat ik een hele mooie tijd heb gehad en ik kan het dan ook iedereen aanraden om te doen. Je moet zelf kiezen voor welk bedrijf je gaat, maar als je dan bij dit bedrijf de kans krijgt, grijp deze dan zeker aan! Ik wil Deloitte en mijn medereizigers in ieder geval ontzettend bedanken voor de prachtige reis, ik ben weer een fantastische ervaring rijker.

Oh, en ook niet onbelangrijk voor de gemiddelde student: alles wordt betaald, je hoeft zelf geen cent te betalen;)

Door: Joris Claus