Chaos in Parijs!

2018-12-08 17:10:56 Protestors wearing "yellow vests" (Gilets jaunes) stand on the Champs Elysees avenue in Paris on December 8, 2018 during a protest against rising costs of living they blame on high taxes. Paris was on high alert on December 8 with major security measures in place ahead of fresh "yellow vest" protests which authorities fear could turn violent for a second weekend in a row.
Eric FEFERBERG / AFP

Al bijna een maand lijkt het erop alsof Frankrijk een beetje in anarchie verkeert. Sinds 17 november zijn er protesten door de ‘Gilets Jaunes’ of de ‘Gele Hesjes’ in het Nederlands. Eerst begonnen de opstanden over een verhoging van belasting op brandstof, maar nu protesteren de Fransen over van alles, maar ze staan vooral in het thema van de armoede en de belastingen die de armeren nog meer zouden tegenwerken.

In mijn hoofd zit nog altijd het idee dat de Fransen zodra er iets is waar ze het niet mee eens zijn meteen de straat op gaan. Ik weet van vroeger uit het nieuws dat bij mislukte loononderhandelingen Fransen staakten, en je kan dit stereotype nog doortrekken naar de Franse revolutie. De opstanden die leden tot het afzetten van de koning en koningin. Doordat het relatief vaak lijkt te gebeuren lijkt zo’n rel mij minder belangrijk, maar nadat ik me erover inlas lijkt deze rel belangrijker dan de meesten te zijn, omdat het de gehele Franse bevolking raakt.

President Macron reageerde afgelopen maandag op de protesten. Waar hij eerder meldde dat hij zich niet liet beïnvloeden door “onruststokers”, liet hij nu weten dat hij de boosheid terecht vindt, maar dat hij het geweld bij de protesten een bedreiging vindt voor de vrijheid. Ook heeft hij toezeggingen gedaan, zoals dat de minimumlonen met 100 euro per maand omhoog moeten. Ook liet Macron al eerder weten dat hij de brandstofbelasting verhoging uitstelde met zes maanden.

De meest controversiële belasting aanpassing die nog wel op het schema staat is een vermogensbelasting die afgeschaft gaat worden. Dit zou vooral gunstig zijn voor de rijksten en de armeren zijn het hier niet mee eens. Volgens Macron is deze afschaffing nodig, omdat volgens hem de rijkste Fransen de belasting te intensief zouden vinden en het land zouden verlaten. Dit zou leiden tot minder investeringen in de economie en dus moest de belasting weg. Deze redenering klinkt in mijn oren verdacht veel als de redenering van Rutte en zijn dividendbelasting. In Ruttes geval ging het echter om grote bedrijven die anders Nederland zouden verlaten, zoals Shell en Unilever. Het grote verschil tussen de twee situaties is echter dat in Frankrijk er veel meer mensen de straat op voor zullen gaan dan in Nederland.

Ondertussen laat de Franse minister van Financiën weten dat de protesten een ramp zijn voor de Franse economie. Door de protesten zijn er bijvoorbeeld minder toeristen: er waren bijvoorbeeld 40 tot 50 procent minder boekingen in hotels, mede door al het nieuws van de rellen. Grote winkels sluiten hun deuren in Parijs uit angst voor plunderingen, net als musea. Wel werd er in andere winkels geplunderd er gestolen. De totale schade bij de winkeliers: minstens één miljard euro. Dit komt natuurlijk ook omdat we in de dagen naar Kerst zitten. Dit zou het perfecte moment zijn voor de Fransen om voor hun vrienden en familie kerstcadeautjes te kopen, ware het niet dat de winkels bang zijn om bestolen te worden en dus niet open zijn.

Kortom, het is chaos. Of het nu gewelddadige of vreedzame protesten zijn: de protestanten zijn ondertussen niet aan het werk. Het is ook niet onlogisch dat ze het niet eens zijn met de plannen, die voor de onderklasse als oneerlijk overkomen. Terwijl er nog geen resultaat uit de discussies is blijft het land zoals Macron het al noemde: “In een economische en sociale noodtoestand”. Mijn advies, als iemand die het land graag weer op zijn voeten ziet komen en de klachten van de protestanten begrijpt: ga nu nogmaals om de tafel zitten met Macron als je het nog niet eens bent met de concessies. Je hebt nu de aandacht door de rellen, maar er is een moment waar iedereen alleen maar boos blijft. Ook al wordt er eigenlijk door de overheid aan de eisen voldaan. Laat het land weer een beetje op gang komen, zorg dat de winkels veilig open kunnen en vier het kerstfeest. Kerst is een tijd om te geven, dus als de gele hesjes Macron iets meer rust in zijn hoofd geven en de opstanden verminderen, dan geeft Macron misschien nog wel meer concessies.

Door: Merijn van der Leeuw