Chinese overnames liggen op de loer

chinese overname 4-5-2020

Click here for English

Deze dagen zijn lastig voor de meeste van ons. Veel mensen zitten thuis en hoewel vele studenten nog gewoon door kunnen studeren zijn er ook veel mensen die nu niet aan het werk kunnen. Dit alles is lastig voor ons, zowel sociaal, maar ook financieel. Vele bedrijven zijn verzwakt doordat er minder gewerkt wordt door het Coronavirus en dit blijkt ook uit data. Uit een artikel van RTLZ, gepubliceerd op 16 april, blijkt dat een op de vijf bedrijven in de gevarenzone zit. Dit is ongeveer twee keer zo veel als voor de coronaziekte, en momenteel is het misschien nog erger. Het aantal WW-uitkeringen is ook immens toegenomen. Voor ondernemers zou het zomaar kunnen zijn dat het beter lijkt om hun bedrijf te verkopen dan om proberen om de crisis te trotseren.

In deze chaostijd is er een land wat hier misschien wel een slag uit wilt slaan. Zo lijkt China bereid om bedrijven te kopen die door deze crisis verzwakt zijn. Vooral bedrijven in de maritieme sector zijn aantrekkelijk voor China. De Nederlandse overheid heeft vorige week een overname in deze sector voorkomen, maar de vraag blijft of dat de volgende keer ook gaat gebeuren met een ander bedrijf. En een aansluitende vraag: wat is er een alternatief om te zorgen dat bedrijven niet overgenomen hoeven te worden?

Dit sluit aan bij het artikel van ESVisie van vorige week, wat ging over overheidssteun bij bedrijven als de KLM. De hoeveelheid steun die de overheid geeft aan bedrijven kan een groot effect hebben op de toekomst van bedrijven en of ze überhaupt nog zullen bestaan. Het zal voor vele ondernemers als een goed plan klinken om extra geld te krijgen. Het probleem hiermee is echter dat al het geld wat in de economie gepompt kan worden ook tot andere effecten zal leiden. Er is een bepaalde balans tussen de rente en de inflatie in een land en het is zeer te betwijfelen of deze alweer in orde zijn na de vorige crisis.

Als ik even advocaat van de duivel mag spelen: ‘Wat nou als we wel een aantal bedrijven failliet zouden laten gaan?’ Dit leidt dan tot meer werkeloosheid en het zal zeker een effect op de economie hebben. Maar los daarvan zullen er misschien ook positieve kanten aan zitten. De evolutionaire theorie van economie beweert dat sterke bedrijven overeind zullen blijven en dat bedrijven die zich niet goed genoeg aanpassen zullen uitsterven. Als wij “uitstervende” bedrijven overeind blijven helpen, hoeven ze hun verliezende strategie niet aan te passen en zullen ze bij een volgende crisis niet veel beter af zijn. Dan heeft zo’n bedrijf nogmaals hulp nodig. Aan de andere kant, als bedrijven failliet gaan lopen we wel weer tegen een eerdergenoemd probleem aan: China die bedrijven overkoopt. Waar ligt voor Nederland de balans tussen protectionisme en een volledige vrije marktwerking?

Voor Nederland lijkt de focus te liggen op het helpen van Nederlandse bedrijven en burgers. Dit is best logisch, aangezien dat een taak is die veel mensen van de overheid verwachten. Ook zou het helemaal niet goed zijn voor het imago van een politieke partij als ze werkloosheid niet zouden tegengaan, zeker in deze tijden. Wel blijft het de vraag of we ooit in een situatie komen waarin de overheid de bedrijven niet zal helpen. Sommige bedrijven zullen failliet gaan en de meest competitieve bedrijven zullen overeind blijven staan. Dit zou de economie effectiever kunnen maken. Persoonlijk ben ik tevreden met de steun die de overheid nu geeft aan de bedrijven. Er is niets mis met een paar extra winkels om uit te kiezen, bovendien zouden meer mensen ontslagen moeten worden.

Door: Merijn van der Leeuw