Coronavirus: Ook economische problemen?

coronavirus radedactiecommissie 10-2-2020

Click here for English

De afgelopen maand is het Coronavirus veel in het nieuws geweest. Sinds het begin van het jaar toen het virus werd ontdekt, heeft het zich snel van Wuhan naar de rest van de wereld verspreid. Op dit moment zijn er bijna 38.000 mensen geïnfecteerd. Het sterftecijfer lijkt ongeveer 2% te zijn, wat niet veel lijkt, maar nog wel 2% teveel. Dit artikel is echter niet bedoeld om paniek te veroorzaken. Het is misschien ook interessant om te kijken naar de impact die het virus heeft op de economie van China en de wereld als geheel.

Vanwege het virus worden er veel voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat mensen worden geïnfecteerd. Zo is bijvoorbeeld in China de nationale vakantie met anderhalve week verlengd, waardoor de fabrieken langer gesloten blijven. Dit kan problemen veroorzaken voor de bedrijven die in China produceren, maar ook voor vestigingen in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is dat Fiat Chrysler Automobiles mogelijk een fabriek in Europa moet sluiten, omdat de fabriek onderdelen mist. Deze onderdelen worden in China geproduceerd en vervolgens naar een fabriek in Europa gestuurd voor productie. Doordat Chinese fabrieken langer gesloten blijven kunnen er tekorten komen naar de onderdelen, waardoor er misschien fabrieken moeten sluiten in Europa. Dit laat een manier zien waarop het virus de productie in andere delen van de wereld kan beïnvloeden.

Een ander effect dat het virus kan hebben is een negatief effect op de verkoop. Niet alleen kunnen er problemen zijn met betrekking tot de productie van goederen en hun transport, maar ook de consumptie zelf kan afnemen. Sommige mensen zijn misschien bang voor producten die geproduceerd zijn in China en kiezen er daarom voor om het niet te kopen. Een andere reden voor een lagere verkoop kan een afname in toerisme zijn. Het is misschien een stereotype, maar er zijn veel toeristen uit Azië die andere delen van de wereld bezoeken en geld uitgeven in het land waar ze op vakantie gaan. Nu veel landen en luchtvaartmaatschappijen hebben verklaard dat ze de komende tijd niet naar China zullen vliegen, betekent dit dat de toerismesector veel inkomsten misloopt omdat er minder toeristen zullen zijn.

Ondertussen heeft de Centrale Bank van China aangekondigd dat ze klaar staan om actie te ondernemen om de klap die het virus op de economie zal hebben te verzachten. De bank kondigde aan dat ze de economie niet zullen laten stagneren als het virus onder controle zou zijn. De bank zou actie ondernemen in de vorm van monetair beleid, wat waarschijnlijk betekent dat de bank de geldhoeveelheid aanpast. Dit kan op de korte termijn helpen, maar op de lange termijn is dit misschien niet gunstig, omdat zo’n beleidsplan inflatie kan veroorzaken.

Het coronavirus kan de wereldeconomie behoorlijk wat problemen bezorgen als het zich zo zal blijven verspreiden. Bedrijven als Amazon zijn zich al aan het voorbereiden, omdat de producten die ze verkopen binnenkort niet meer op voorraad zijn. Hoewel het virus zelf gevaarlijk blijft, moet je er aan blijven denken dat het virus zich in China bevindt. Persoonlijk zou ik niet zeggen dat China het meest betrouwbare land is als het gaat om feiten, dus misschien moeten sommige dingen die het land beweert met een korreltje zout worden genomen.

Door: Merijn van der Leeuw