Cryptocurrency

Een aantal maanden geleden, in de maanden december en januari, was de crypto hype iets groter dan nu. Alle koersen stonden hoger, veel mensen waren aan het beleggen in verschillende cryptocurrency. Nu blijkt dat er vorige week 4 bestuurders van Zuid-Koreaanse crypto beurzen zijn gearresteerd. De bestuurders worden ervan verdacht miljoenen te hebben verduisterd . Ze zouden via de rekeningen van hun klanten geld hebben doorgesluisd naar hun eigen rekeningen. Tijdens de eerder beschreven grote hype van de cryptocurrency had de Zuid-Koreaanse overheid al aangegeven dat ze streng gingen optreden tegen illegale en financiële misstanden rondom de cryptocurrency. Cryptocurrency was ook al een discutabel punt omdat veel crypto anoniem zijn en dat het daarom door veel criminelen gebruikt wordt.

De regelgeving in Nederland rondom de cryptocurrency is nog heel soepel, er is er nog vrijwel geen regelgeving. Echter is het kabinet wel van plan om het beleid rondom de cryptocurrencies strenger te maken. Als eerste wil de overheid reclame voor crypto gaan verbieden. Crypto’s zijn erg risicovolle investeringen, die dus hele hoge winsten kunnen genereren. Aan de andere kant kunnen deze crypto ook sterk dalen in waarde wat zal leiden tot grote verliezen. Dit laatste wil de overheid tegen gaan en daarom zal reclame gericht op de normale consument verboden worden. In het bijzonder zal de reclame voor opties en futures op crypto verboden worden. Met deze regelgeving zal Nederland een van de eerste landen in Europa zijn waar bij de cryptocurrencies aan banden wordt gelegd. Als tweede zou minister Hoekstra ook willen dat men belasting gaat betalen over hun crypto. Op het moment hoef je hier geen belasting over te betalen. Het is namelijk bepaald door het Hof van Justitie van de Europese Unie dat cryptocurrencies alleen het doel dienen van betalingen. Fiscaal heeft het dus geen toevoegde waarde. De cryptocurrencies worden wel al gezien als vermogen en moet dus wel worden aangegeven bij de belastingaangifte. Als derde zullen nieuwe cryptocurrencies onder de loep worden genomen. Nu bestaan er namelijk wel regels om kopers van aandelen en obligaties te beschermen, het wordt ook de bedoeling om dit te gaan doen met nieuwe cryptocurrencies.

De grote cryptohype is inmiddels alweer over. Bitcoin staat inmiddels zo’n tienduizend euro lager dan in december, nu rond de 7000 euro. Desalniettemin is het goed dat de overheid bepaalde regels gaat opleggen rondom de crypto. Mensen kunnen veel geld verdienen en veel criminelen en terroriste organisaties maken gebruik van de crypto. Regulaties op de cryptomarkt zouden hierbij dus kunnen helpen.

Door: Pieter ten Cate