De dag der liefde

Hartjes, rode rozen, foto’s van verliefde koppels en facebookberichtjes over ‘de allerliefste’. Inderdaad, afgelopen dinsdag was het weer Valentijnsdag. Alhoewel de meeste mensen zeggen niet aan dit zogenaamde ‘commerciële’ feest mee te doen, is de schatting dat 45% van de jongeren in Nederland er wél iets mee doet.

Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan? Vaak wordt er beweerd dat het een uitvinding is van Hallmark, om zo nog meer kaartjes te verkopen. Niet heel vreemd, aangezien er in Amerika op 14 februari zo’n 145 miljoen kaartjes worden verstuurd. Dit is nog exclusief de honderden miljoenen kaartjes die worden uitgewisseld onder schoolkinderen. Dat daar de hype nog steeds groot is blijkt ook uit de cijfers van de ‘hopeloze’ Amerikaanse vrouwen: zo’n 15% stuurt zichzelf bloemen op Valentijnsdag. Volgens de National Retail Federation zijn de Valentijns-uitgaven in Amerika de laatste jaren zelfs gestegen tot 131 dollar per persoon. Zitten wij dan mooi te kijken met ons één euro roosje hè?!

Ondanks alle liefde zijn er genoeg mensen die helemaal niets hebben met Valentijnsdag. In sommige landen gaat het zelf iets verder: in Indonesië gaan moslims de straat op om te demonstreren tegen deze dag, het zou niet passen bij hun islamitische cultuur. In Pakistan is dit zelfs de reden dat het vieren van Valentijnsdag in het openbaar verboden is. Dit zijn echter uitzonderingen, in de meeste landen is er wel iets van te merken. Op de Filipijnen wordt de dag aangegrepen om een heleboel stelletjes tegelijkertijd te trouwen en in Colombia wordt er op die dag extra veel bloed gedoneerd onder het motto: ‘Give blood, give love’.

Maar, wat als je in Nederland alleen bent op Valentijnsdag en er zich geen geheime liefde meldt? Er zijn natuurlijk genoeg mensen die dit geen probleem vinden, maar de NOS kwam op 14 februari met een ‘oplossing’. Nee… niet Tinder, maar ‘Vergroot je kansen: hier is een mannen/ vrouwenoverschot’. Er werd een onderzoek gepubliceerd over het aantal mannen en vrouwen per wijk. Hieruit blijkt dat in Nijmegen de vrouwenjagers meer kans hebben: naast Utrecht en Amsterdam is dit een stad met een vrouwenoverschot. Degene die op zoek zijn naar een man kunnen zich beter naar Delft of Terschelling verplaatsen om de kans op succes te vergroten. Als we alle onderzoeken moeten geloven kun je ook beter uit de buurt blijven bij leraren, deze ontvangen namelijk al de meeste kaartjes op 14 februari.

Met al deze feitjes op een rij zijn we weer iets wijzer over het fenomeen ‘Valentijnsdag’, de dag die wordt bestempeld als puur commercieel, maar die toch nog steeds uitgebreid wordt gevierd.

Door: Juul Driessen