De Digitale Euro

BCE-digital-euro

De Digitale Euro

Door Natasja Dul

Halverwege 2021 zal de ECB gaan beslissen over de digitale euro. Dit is geld van de ECB, beschikbaar slechts in digitale vorm. Deze digitale munt zou een aanvulling moeten worden op het ‘gewone’ al bestaande cash geld en zou gebruikt kunnen worden bij betalingen in winkels. De fysieke munt verdwijnt dus zeker niet. Fysiek geld blijft beschikbaar door de hele Eurozone heen.  

Maar waarom komt er dan (misschien) een digitale munt bij? Volgens de ECB heeft dit tot voornaamste reden dat een digitale munt een snelle, makkelijke en vooral veilige manier is om de dagelijkse betalingen te doen. Deze vorm van digitaal geld is publiek, in tegenstelling tot de private cryptocurrencies als Bitcoin en zal dus niet zo snel en onregelmatig schommelen in prijs. Mensen die de digitale euro gebruiken zullen hetzelfde level van betrouwbaarheid hebben als de fysieke bankbiljetten en munten.  

Voor de consument zal een nieuwe digitale munt in de praktijk niet veel veranderen. De ECB heeft al aangegeven geen dienstverlenende rol te willen aannemen en zal waarschijnlijk gebruik maken van commerciële banken voor hun dienstverlening. Dit betekent dat in feite alleen de rekening waar de digitale valuta opstaat van de ECB is.  

De digitale munt heeft zowel voordelen als nadelen. Een alternatief voor cash geld – de digitale euro – zal de dominantie van grote commerciële banken kunnen verkleinen. Dit zal er uiteindelijk ook voor kunnen zorgen dat deze banken minder (grote) risico’s gaan nemen, omdat het straks niet meer zeker is dat de overheid hun wel redt als het misgaat. Maar dit brengt ook een risico met zich mee. Als de digitale euro te populair wordt, wordt het voor de gemiddelde consument wel heel makkelijk om al hun geld om te zetten naar digitaal geld bij de ECB, vooral in tijden van financiële crisis. Een limiet op de hoeveelheid digitaal geld die op een ECB-rekening mag staat, zou hier een oplossing kunnen bieden.  

Uit onderzoek van DNB blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders zo’n digitale euro wel zou gebruiken. Mocht de digitale euro er dus wel komen, dan heeft deze vorm van geld in Nederland dus zeker potentie.  

 

Referenties