De reddingsboei van de Amerikaanse overheid

amerikaanse reddingsboei redactie

Click here for English

Het COVID-19 virus en zijn impact op het openbare leven zijn het gesprek van de dag en zal dit waarschijnlijk ook blijven voor de komende periode. Waar de corona uitbraak op de eerste plaats natuurlijk een crisis voor de volksgezondheid is, heeft het ook een enorme impact op de economie. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat de quarantainemaatregelen de reële economie (goederen-markt) direct paralyseert. Productie is verstoord en bedrijven zullen werknemers moeten ontslaan of zullen zelfs failliet gaan. Als de werkeloosheid stijgt en de winsten dalen, dan zullen private consumptie en investeringen ook krimpen. Wat het proces enkel versterkt. Bedrijven die failliet gaan, betalen bij definitie ook hun schulden niet terug. Met als gevolg dat banken ook onder druk komen te staan. Ze zullen minder krediet verlenen aan het bedrijfsleven of huishoudens. De initiële schok loopt over naar het financiële systeem.

De eerste economische cijfers uit de VS zijn binnen en ze zijn niet mild. In de week van 16 tot 23 maart gaven 3,28 miljoen Amerikanen aan werkeloos te zijn geraakt. Aangezien dit slechts 281,000 de week ervoor was geeft dit cijfer een groei van 3 miljoen of 1067,6% aan in slechts één week. Grote Amerikaanse banken verwachten een krimp van het BBP tussen 12.8 en 30.1% voor het tweede kwartaal. Bulland, hoofd van de “Federal Reserve Bank of St. Louis” verwacht dat werkloosheidcijfers mogelijk de 30% aan zullen tikken, samengaande met een halvering van het BBP in dit tweede kwartaal.

Niet verassend is het dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) als wel de overheid tot alles bereid zijn om deze negatieve schok te verzachten. De Fed verlaagde zijn belangrijkste rente (fed. Funds rate) naar nul en zei toe om $700 miljard aan Amerikaanse overheidsobligaties, hypotheekschuld en bedrijfsschuld op te kopen. Om zo lange termijnrentes verder te drukken.

Maar doordat monetair beleid grotendeels uitgeput is sinds de grote recessie van 2008, zal fiscale stimulus ditmaal de bulk van het werk moeten verzetten. Gelukkig is de Amerikaanse overheid bereid om krachtig te reageren. Vorige week gaf de senaat toestemming voor een programma dat in totaal 2 biljoen dollar beslaat. Daardoor verwacht de overheid een begrotingstekort van 1.1 triljoen ofwel 4.9% van het BBP. Echter verwachten verschillende analisten van kredietwaarderingsbedrijven dat het tekort hoger uitvalt, richting de 12%. Dat deze verwachtingen zoveel van elkaar afwijken komt doordat BBP zelf een gok is op het moment.

De afbeelding hier beneden laat de samenstelling van het stimuluspakket zien. Ten eerste zal er een ruime 500 miljard vrij worden gemaakt voor het verschaffen van noodkrediet en steun voor grote bedrijven. Kleine bedrijven kunnen rekenen op 377 miljard in leningen en steunpakketten. Terwijl bedrijven op ongeconditioneerde belastingverlagingen kunnen rekenen, moeten ze toezeggen werknemers te beschermen wanneer ze aanspraak willen maak op noodkrediet.

Ook zullen er directe schenkingen gedaan worden aan huishoudens tot 1,200 dollar per volwassenen en 500 per kind. De hoogte van het bedrag neemt wel af wanneer inkomen toeneemt. Het noodkrediet voor bedrijven, net als de directe bijdragen aan huishoudens zal een tijdelijke brug verschaffen over de verwachte scherpe recessie. En is hopelijk voldoende om te voorkomen dat de economie in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Door: Joris Hoefnage