De terrassen mogen weer open!

afbeelding terras redactie 1-6-2020

Click here for English

Voor velen zal 1 juni al een tijdje in de agenda staan als de dag waarop de terrassen hun ‘deuren’ weer open zullen doen. Het wordt gezien als een stukje vrijheid dat weer kan worden teruggeven in het proces van versoepeling. Natuurlijk gaat dit wel gepaard met enkele voorwaarden. Zo is er nog altijd de anderhalve meter afstand-regel, waar we ons aan moeten houden. Ondanks deze maatregelen staat de meerderheid van de ondernemingen in de horeca te popelen om weer open te kunnen.

Bedrijven worden misschien wel het hardste van allemaal geraakt in deze crisis. Van de faillissementen die tot nu toe veroorzaakt zijn door het coronavirus, komen de meeste bedrijven uit de horecasector. In de afgelopen maanden is al een noemenswaardig aantal horecabedrijven omgevallen. Het gaat hier waarschijnlijk om veel bedrijven die de crisis niet al te stabiel ingingen, maar na mate de crisis vordert beginnen ook de voorheen stabiele bedrijven het zwaar te krijgen. Dat de deuren weer open mogen komt dan ook als geroepen voor veel bedrijven in de horeca. Voor vele ondernemingen is het echter de vraag of deze versoepeling op tijd komt om alles draaiende te kunnen houden.

Net als de kappers die eerder deze maand al open mochten, gaat de horeca nu proberen de schade te beperken qua omzet. Dit zal echter voor velen nog een moeilijke opgave worden. Zo is er niet alleen al veel omzet misgelopen in de afgelopen maanden, maar is het nu ze weer open mogen ook moeilijk om genoeg omzet te maken. Met de regel dat men anderhalve meter afstand moet houden zit alles namelijk al snel vol. Voor sommigen is dit zelfs een reden om helemaal niet open te gaan. Zij geven aan bepaalde kosten te moeten maken door open te gaan en dat niet terug kunnen verdienen bij een laag bezoekersaantal. Een fust moet bijvoorbeeld aangebroken worden. Echter gaat deze maar een bepaalde tijd mee. Verder is het ook raar dat er alsnog wordt gezegd dat mensen moeten proberen zo veel mogelijk thuis te blijven. Een terrasje pakken is namelijk niet de meest noodzakelijke bezigheid. Dit zal echter een minder groot probleem zijn als we kijken naar hoe druk het laatst was op de stranden.

Het wordt afwachten welke bedrijven overeind blijven in deze tijd en welke toch moeten toegeven aan een faillissement. Het blijft natuurlijk ook de vraag hoe lang deze anderhalve-meter-samenleving blijft met alle bijkomende maatregelen. Dit is iets waar niemand nu een zekere uitspraak over kan doen. Niemand weet hoe de verspreiding van het virus verder zal verlopen en of er nog een tweede golf gaat komen. Bedrijven kunnen slechts door blijven zetten en hopen dat ze de crisis door weten te komen.

Door: Jesse Derks