De uil van Minerva

UilMinerva-433×400

Iedereen heeft er afgelopen week ongetwijfeld iets van meegekregen, de verkiezingen. Er kon weer gestemd worden voor de provinciale staten en de waterschappen. Met name de verkiezing van de provinciale staten stond erg in de belangstelling en er werd dan ook flink gespeculeerd over de uitslag. Zou het zittende kabinet in de tweede kamer haar meerderheid in de eerste kamer kwijt gaan raken? Uiteindelijk is dit wel gebeurd en Forum voor Democratie is als winnaar uit de strijd gekomen. Zoals Thierry het zelf verwoordt: ”We zijn naar het front geroepen!”. (Over uitspraken van Baudet gesproken, mocht je je vocabulaire willen uitbreiden, dan is het een aanrader om naar de speech van Baudet te luisteren. Er zijn veel mensen die nu bijvoorbeeld weten wat de uil van Minerva betekend. De dag nadat Baudet het in zijn speech heeft gebruikt is het één van de meest gebruikte zoektermen in Nederland geworden. Ik heb het even voor jullie opgezocht: ”Minerva staat voor wijsheid en heeft altijd haar uil bij. Uilen staan wederom ook symbool voor wijsheid.”)

Nu is de grote vraag alleen hoe het kabinet omgaat met deze minderheid in de eerste kamer en wat FvD gaat doen met de gewonnen zetels.
Beide zijn moeilijk te voorspellen. Wat betreft de eerste kamer zullen we in de praktijk moeten gaan zien hoe dit opgelost gaat worden. Ook is het moeilijk te voorspellen wat de plannen van FvD in de praktijk gaan doen aangezien de partij haar plannen niet wilt laten doorrekenen door het CBS. Wel kunnen er schattingen gemaakt worden en kan er worden gekeken naar de huidige cijfers en hoe deze waarschijnlijk zouden gaan veranderen.

Er zijn vier thema’s die centraal staan in het verkiezingsprogramma van FvD: immigratie, klimaatbeleid, de EU en belastingen.
Op dit moment is er één miljard euro gereserveerd voor het opvangen van migranten in Nederland. FvD wil dat het aantal migranten en het budget voor migratie wordt teruggebracht. De enige keerzijde is dat ook gastarbeiders moeilijker een visum kunnen krijgen. Deze gastarbeiders betalen inkomstenbelasting aan de Nederlandse Staat.

Wat het klimaat betreft zou Nederland in de komende 30 jaar tussen de 650 miljard en 1000 miljard kwijt zijn. Dit komt neer op een bedrag tussen de 21,7 miljard en 33,3 miljard euro per jaar zijn. Dit zou het kabinet dus aan andere onderwerpen uit kunnen geven.

Wat de EU betreft wil FvD dat Nederland minder invloed en geld uitgeeft aan de Europese Unie. Volgens Baudet is de Europese unie onhervormbaar en zou Nederland er beter aan doen om er uit te stappen. Er zou in ieder geval een referendum moeten komen waar in het Nederlandse volk kiest of zij in de EU wil blijven. Nederland betaalt ongeveer 4 miljard euro per jaar aan de EU, maar ontvangt daarnaast wel een paar miljard euro terug . Waarschijnlijk is dit minder dan de 4 miljard die Nederland betaald, omdat Nederland een relatief rijk land is. Nederland heeft wel veel baat bij open handel binnen de EU aangezien Nederland veel handel drijft met andere EU landen, met name Duitsland.

De grootste bezuinigingen die FvD wil maken zouden bij elkaar ongeveer uitkomen tussen de 26,7 miljard en 38,3 miljard komen. Nogmaals, dit zijn maar ruwe schattingen. Forum voor Democratie wil dit geld uitgeven aan defensie, zorg en een verlaging van de belasting naar een tweeschijvenstelsel van 20 en 35 procent. Dit tweeschijvenstelsel zou ongeveer 82 miljard minder aan inkomstenbelasting opbrengen, maar zou waarschijnlijk wel zorgen voor een toename in de BTW aangezien mensen meer te besteden hebben.

Al met al kunnen we alleen maar afwachten wat er van de plannen terecht gaat komen en wat ze daadwerkelijk gaan kosten. Zolang de plannen nog niet zijn doorgerekend en nog niet in de realiteit zijn gebracht is het moeilijk hier iets concreets over te zeggen. Het houdt de gemoederen de komende tijd bezig.