Een bestuursjaar bij de ESV

Een bestuursjaar bij de ESV

Zitting nemen in het bestuur van de Economische Studenten Vereniging Nijmegen, wat houdt dit precies in? Veel drinken, weinig slaap en een beetje op de uni rondhangen? Dat is een van de plaatjes die doorgaans wordt geschetst, maar onterecht. Een bestuursjaar kan voor een deel dat inhouden, maar er komt veel meer bij kijken. Het is een jaar waarin je jezelf ontwikkelt, je komt jezelf tegen en je leert met lastige situaties om te gaan. Daarnaast bouw je een netwerk op, waar je in de toekomst ongetwijfeld profijt van hebt. Vallen en opstaan hoort erbij, maar bovenal is het een ontzettend mooi jaar!

Een jaar geleden, omstreeks deze periode, is voor mij persoonlijk het moment geweest dat ik een bestuursjaar ging overwegen. Daarvoor heb ik er nooit serieus over nagedacht, maar doordat anderen mij erop attendeerden dat ze het bij mij vonden passen, ging ik me erin verdiepen. Ik bezocht de voorlichtingslunch en het daarop volgende diner en ging veel vragen stellen. Toen ik dit alles had gedaan, werd het voor mij duidelijk dat een bestuursjaar bij de ESV een jaar is vol uitdagingen, dat het erg waardevol is, maar vooral een fantastische tijd. Spoiler: dat klopt.

Dat beseffende, ben ik gaan solliciteren met als resultaat een plaats in het XXXste bestuur van de ESV als voorzitter en PR-coördinator. Vanaf het moment dat dit bekend wordt, begint het eigenlijk al een beetje. Je gaat meelopen, krijgt je overdracht en je gaat beginnen met nadenken wat jullie als bestuur willen volgend jaar. In het begin krijg je veel informatie te verwerken en zie je door de bomen het bos niet meer, maar je vindt hier al snel je draai in. Na de overdracht begint de zomervakantie en deze periode is voor iedere bestuursfunctie anders. Als PR-coördinator ben je, samen met je voorganger, in de zomervakantie veel op pad om kennis te maken met (potentiële) partners. Dit is een periode waarin je erg veel leert en veel connecties opdoet, erg waardevol dus! Daarnaast is dit erg belangrijk voor de rest van het jaar, want dit zorgt voor geld in het laatje.

Na de zomervakantie begint het dan echt, vanaf dit moment ben je veel op de ESV-kamer en bezig met de vereniging. In combinatie met constitutieborrels en activiteiten, kan dit op sommige momenten een hele drukke en enigszins zware tijd zijn, maar uit ervaring kan ik vertellen dat deze tijd voorbij vliegt. Waarom? Omdat je, samen met je mede-bestuursleden, de ene na de andere mooie tijd ervaart! De meeste constitutieborrels vinden plaats in het eerste semester en daardoor is het tweede semester qua nachtelijke escapades relatief rustig.

Dat brengt ons tot het punt waarop we nu zijn en is het voor ons als bestuur te merken dat het einde al in zicht is. Volgende maand beginnen we met de voorlichtingen en daarna volgen de sollicitaties al. Wij zijn uiteraard erg benieuwd wie van jullie geïnteresseerd is en overweegt om te solliciteren. Twijfel je? Kom naar de voorlichtingen en stel ons gerust vragen, dit mag ook op andere momenten. Ik kan een bestuursjaar in ieder geval ten zeerste aanraden en ik heb er dan ook geen spijt van dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik ben er als persoon van gegroeid en geloof me, dat doet iedereen.

Heb jij ook interesse in een bestuursjaar of heb je nog vragen? Kom dan naar de bestuursvoorlichtingslunch op 19 maart.

Door: Joris Claus