Een negatief aspect van economische groei

economische groei redactie 23-3-2020

Click here for English

De afgelopen maanden heeft de coronacrisis onder andere haar tol geëist met betrekking tot de wereldeconomie. Vanuit alle hoeken van de wereld komen negatieve berichten over hoe elk land ervoor staat. Zo denken veel economen aan een recessie en komt Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, met het bericht te vrezen dat de economie van de eurozone een daling van 5 procent zal ondergaan. Door de crisis schijnt er nu ook een ander licht op de (ontbrekende) economische groei.

Nu een groot deel van de economie stil ligt, duiken er overal satellietbeelden op die een schonere lucht weergeven dan voor de crisis. Dit komt door de enorme daling in uitstootgassen die normaal geproduceerd worden tijdens de productie, maar nu wegvallen door alle maatregelen die de wereld neemt om het coronavirus tegen te gaan. Zo liggen vele fabrieken stil en staat het luchtverkeer grotendeels aan de grond.

Dit is natuurlijk niet alleen in Nederland, waar we al een daling van 12 procent in stikstofuitstoot en een 20 procent daling in fijnstofuitstoot zien, maar ook over de rest van de wereld. Vooral de grootst getroffen landen zoals China en Italië zien dan ook de meest indrukwekkende veranderingen in hun satellietbeelden.

Volgens BBC gaan we een uitstootniveau tegemoet wat sinds de economische crisis niet meer zo laag is geweest. Na de oliecrisis van 1973 waren soortgelijke beelden te zien. Toen de economie echter weer op gang kwam, werd in beide situaties de bespaarde vervuiling weer ingehaald. De kans is groot dat dit na deze crisis ook het geval zal zijn.

Als je ziet wat er aan uitstoot wegvalt als een economie stilligt dan zet dit je aan het denken. Zo deden deze beelden me denken aan het feit dat een volledig draaiende economie niet alleen voordelen heeft. Het liet me denken aan een afweging tussen economische groei en de conditie van onze planeet. Is het wel zo verstandig om elk jaar maar weer meer economische groei door te maken als dit tot gevolg heeft dat het de planeet zo aftakelt? Is, nadat we de coronacrisis aangepakt hebben, de klimaatcrisis wellicht niet de volgende belangrijke crisis die hard moet worden aangepakt?

Door: Jesse Derks