Een onderneming starten, gaat dat wel goed

Het is toch altijd wel leuk, een avondje gaan bowlen. Elke stad heeft wel een bowlingbaan, waar je gezellig met vrienden of familie die strike probeert te gooien. Maar waar komen die bowlingbanen vandaan? Het bedrijf met Europees gezien het grootste marktaandeel in de distributie van bowlingbanen en andere bowlingbenodigdheden is Bowltech, een van oorsprong Nederlands bedrijf wat inmiddels zich wereldwijd heeft uitgebreid. Het hoofdkantoor staat in Made, Noord Brabant, en ik ben er samen met de jongerenraad van de Rabobank Amerstreek wezen kijken.

Toen ik daar aan kwam leek het niet heel groot. Een normaal saai kantoorgebouw, niet veel meer was er te zien. Echter toen ik binnenkwam was ik vol van verbazing. Alles was modern, kleurrijk en ruimtelijk. Een deel van het gebouw was een showroom, er waren vergaderruimtes, een gigantisch magazijn, een bar en een echte bowlingbaan. In 1986 is deze onderneming opgericht om bowlingbanen te schuren, maar sindsdien is deze sterk gegroeid. Tegenwoordig zorgen ze dus niet alleen het onderhoud van de banen, maar doen ze ook de verkoop van bowlingbanen en –benodigdheden, zoals ballen en pins. Kortom, deze onderneming heeft een zeer succesvolle weg achter de rug.

Dit geldt helaas niet voor een groot deel van de ondernemingen die in deze tijd starten. Vooral in Noord-Brabant is het percentage van jonge ondernemingen die falen hoog. Dit is voor een bank natuurlijk een groot probleem, aangezien ze vaak geld uitlenen om de onderneming te helpen van de grond te komen. Als jongerenraad gaan we natuurlijk niet gewoon op bedrijfsbezoek voor een rondleiding, we gaan ook over zulke problemen brainstormen. Want wat maakt nou dat de ene onderneming slaagt, terwijl de andere al snel failliet gaat, en belangrijker, hoe kan een bank hierin de ondernemer helpen? Het slagingspercentage van ondernemingen in Brabant ligt nu zo rond de 65%, het laagste van alle provincies. Eén van die dingen is het wel of niet hebben van een goed ondernemingsplan. De bank kan hiermee helpen, door onder andere de jonge ondernemer te trainen en te begeleiden of vergaderruimtes aan te bieden die de ondernemer kan gebruiken. Dit is ook een punt om in acht te nemen bij de keuze bij welke bank je voor je bedrijf een bankrekening gaat openen. Sommige banken bieden lage tarieven, andere banken helpen je met je onderneming.

We sloten de avond bij Bowltech af met een borrel, gooiden nog wat ballen op hun bowlingbaan en kregen een mooie fles wijn. Het was dus zeker wel een geslaagde en interessante avond. Zoiets als een jongerenraad bestaat hier in Nijmegen nog niet (of zover ik weet voor de Rabobank niet), terwijl het toch zeker een goed initiatief is om ‘de bank’ voor jongeren wat dichterbij en bekender te maken en om de overgang naar de normale ledenraad makkelijker te maken. Misschien dus ook hier een goed idee?

Door: Martijn van Os