Een stap dichterbij het einde van de handelsoorlog?

stuk redactiecommissie 11-11-2019

Click here for English

‘’De handelsoorlog begon met tarieven en zou moeten eindigen met het opheffen van tarieven’’
– Gao Feng (Woordvoerder van China’s Ministerie van Handel)

Het lijkt erop dat er de afgelopen twee weken serieuze gesprekken zijn geweest tussen China en de VS. Beide landen overwegen om het aantal tarieven te verminderen en doen hiermee een poging om de nog altijd voortdurende handelsoorlog te beëindigen. Daarnaast proberen ze tot een nieuw handelsakkoord te komen.

Volgens China’s Ministerie van Handel is een nieuw handelsakkoord niet mogelijk zonder het opheffen van tarieven. Beide landen zouden de tarieven in dezelfde proporties moeten opheffen. Dit is China’s voornaamste eis geweest sinds het begin van de onderhandelingen. Het idee is om de tarieven over verschillende fases te minderen. Financial Times beweert dat de VS overweegt het tarief op te heffen van 15% op Chinese goederen met een gezamenlijke waarde van 112 miljard dollar.

Volgens de laatste nieuwsartikelen zijn de landen bijna klaar met het eerste gedeelte van een nieuw handelsakkoord, ook wel de ‘’Phase one deal’’ genoemd. Dit akkoord zorgt er verder voor dat China meer landbouwgoederen van de VS gaat kopen en dat sommige Chinese sectoren geopend worden voor Amerikaanse bedrijven.

Hoewel beide partijen dicht bij een deal lijken te zijn is er nog altijd de mogelijkheid dat het niet door zal gaan. De presidenten van beide landen moeten de uiteindelijke beslissing gaan maken en dat kan een nieuw obstakel gaan vormen. Voorgaande gesprekken zijn dan ook mislukt. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of Trump bereid is een akkoord te sluiten, aangezien dit voor een deel van zijn kiezers toch niet als een winst gezien wordt.

De ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump die eigenlijk volgende week had moeten plaatsvinden is nu misschien ook uitgesteld tot december. Dit is omdat onderhandelingen nog steeds aan de gang zijn en er nog geen geschikte plek gevonden zou zijn om een akkoord te tekenen.

Beide landen kijken echter heel positief naar de ontwikkelingen en zijn optimistisch over de mogelijkheid van een nieuwe deal. Het zou een stap in de richting van een oplossing zijn die beter is voor beiden. De twee landen zijn nu al een jaar in conflict, misschien dat nu eindelijk het einde van de handelsoorlog in zicht komt.

Door: Jesse Derks