Eiland politiek

brexit-map-drawing-664×400

Ik wil het graag nog even hebben over de Brexit. Het lijkt voor mij alsof het nog niet zo heel lang geleden was dat de Britten stemden over of ze wel of niet uit de Europese Unie wilden stappen of niet, maar komende woensdag is de stemming officieel 1000 dagen geleden. Misschien niet gelijk een reden voor een feestje, maar wel eentje voor een artikel. Om echt geen idee te hebben van wat er aan de hand is in het Verenigd Koninkrijk moet je wel onder een enorme steen gelegen hebben, maar nog even kort voor de mensen die onlangs uit een coma zijn ontwaakt: in juni 2016 stemde de bevolking van het Verenigd Koninkrijk over of ze wel of niet uit de Europese Unie wilden stappen. Met een kleine meerderheid won de partij die voor de Brexit was, en sindsdien bleef het nieuws maar binnenrollen. De premier van het land stapte op, de voornaamste leiders van de Brexit beweging wilden zelf geen premier worden, en uiteindelijk werd Theresa May, die zelf oorspronkelijk tegen de Brexit was, de premier.

De Brexit staat nu gepland op 29 maart 2019 om 23.00. Dat zal het officiële moment zijn dat de Brexit zal gaan gebeuren. Tenminste, als alles meezit. Het regent de afgelopen tijd nieuwsberichten over Brexit. Er was de strijd tussen May en het parlement over haar deal die ze had gemaakt met de Europese Unie, waar ze bijna door afgezet werd. May probeerde afgelopen week nog om een deal door het parlement heen te krijgen, maar dit mislukte. Er is daarna gestemd dat er geen situatie mag komen waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder Brexit-deal de EU uit gaat, en ook bepaalde het parlement dat de Brexit uitgesteld moet worden. Dit mag echter alleen als alle 27 EU lidstaten het hier ook mee eens zijn, dus niets is zeker.

Het Verenigd Koninkrijk zit in een onmogelijke positie. Er zijn namelijk drie verschillende dingen die ze allemaal willen, maar waar ze er maar twee van kunnen krijgen. Ten eerste wil het Verenigd Koninkrijk een volledig vertrek uit de EU. Ze willen af van alle wetgevingen en regels. Zo moet er een harde grens komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Het probleem hierbij ligt dat Noord-Ierland ook een deel is van het VK. Bij een harde grens zou er een grenscontrole komen tussen Noord-Ierland en de republiek van Ierland. In het verleden was er zo’n grens en die leed tot grote spanningen tussen de twee gebieden. Als er weer een harde grens zou komen dan zou geweld niet ondenkbaar zijn. Dat is het tweede wat het Verenigd Koninkrijk wilt: geen harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Maar ja, waar moet die grens dan wel komen? Je zou die grens ook ergens tussen het eiland van Ierland en Groot-Brittannië kunnen leggen. Maar dan is er het probleem dat Noord-Ierland afgesloten ligt van de rest van het land. Wat ook belangrijk is om te weten is dat in Noord-Ierland een meerderheid stemde om in de EU te blijven, dus als de mogelijkheid ontstaat is het ook niet ondenkbaar dat Noord-Ierland zich aansluit bij de Republiek van Ierland. Dit is ook geen optie voor het Verenigd Koninkrijk. Dit is het derde doel van het VK: geen grens die Noord-Ierland afsluit van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Maar ja, deze dingen kunnen niet allemaal gecombineerd worden.

Het Verenigd Koninkrijk kan nu, als ze doorgaan met de Brexit, kiezen uit drie keuzes. Er kan een harde Brexit komen met een grens tussen Noord-Ierland en Ierland, maar dit kan leiden tot rellen. Er kan een harde Brexit komen met een grens tussen Ierland en Groot-Brittannië, maar hierbij wordt Noord-Ierland afgesloten van het Verenigd Koninkrijk. En als je de grens soepeler zou maken, zodat de problemen van de boven genoemde opties niet voorkomen? In dat geval zou er geen harde Brexit komen, en zouden er binnen de conservatieve partij in het Verenigd Koninkrijk mensen boos worden. Er is hier geen goed antwoord op, en het wordt alleen maar moeilijker als je er over nadenkt dat de conservatieve partij in het Verenigde Koninkrijk alleen maar een meerderheid heeft in het parlement door de steun van een partij uit Noord-Ierland. Wat zijn de belangen van die partij? En wat gebeurt er als May daar tegenin gaat?

Als ik nieuws over Brexit voorbij zie komen ben ik blij dat wij hier in Nederland zitten. Natuurlijk hebben wij onze eigen ruzies en discussies waar we niet uit kunnen komen, maar we hebben tenminste niet te maken met een Nexit. Het is een beetje beangstigend om na te denken over de economische gevolgen van de Brexit en wat het gaat betekenen voor Nederland. Mocht het zover komen dat er een Brexit komt, dan hoop ik dat de overgang soepel gaat. Het enige wat we nu kunnen doen is wachten en gokken wat er gaat gebeuren. Een ding wat ik me nog bedacht: stel je voor dat de Brexit 3 maanden wordt uitgesteld. Hiervoor moeten alle 27 EU staten het met elkaar eens worden, maar stel je het eens voor dat de datum van de Brexit op 29 juni zou zijn. Dit jaar hebben we ook de Europese Parlementsverkiezingen, en die vallen in mei. Wat zou dit inhouden voor het Verenigd Koninkrijk? Mogen ze dan stemmen voor mensen die een maand later weer zouden vertrekken? Het blijft gokken natuurlijk, maar ik ben wel benieuwd naar hoe dit allemaal eindigt.