Freedom Is Slavery

Zoals elk dier in het dierenrijk, wil ook de mens macht en rijkdom vergaren. In het begin jaagde en verzamelde we voedsel, maar toen gebeurde er iets magisch doch verschrikkelijks. Wij werden, als enige in het dierenrijk, bang voor de dood. Dit was het begin van een drama, maar ook een grote mogelijkheid; als je bang bent voor de dood, gevangenschap of marteling dan kan je onderdrukt en uitgebuit worden op een manier dat geen enkel ander goed kan. Het beste goed dat je onder controle kan hebben is niet vee, olie of land, maar andere mensen.

Je kan een dier bang maken, omdat dieren bang zijn voor pijn in het moment. Je kan dieren niet bang maken met gevangenschap of pijn in de toekomst, omdat ze niet bewust zijn van de toekomst. Je kan niet tegen een koe schreeuwen om meer melk te produceren of met een zwaard tegen een boom zwaaien om meer fruit te telen. Je kan niet meer eieren van een kip krijgen door haar te bedreigen, maar je kan wel meer eieren krijgen van een mens door hem te bedreigen.

Het onderdrukken en controleren van ‘menselijk vee’ is één van de meest winstgevende bezigheden. Door de geschiedenis heen zijn er vier fases van slavernij geweest:

De eerste vorm van slavernij was de directe en wrede aanpak, zoals gebruikt werd in het oude Egypte. Het fysieke lichaam werd in controle gehouden, maar het creatieve denkvermogen bleef buiten het bereik van de zweep en boeien. Slaven waren onproductief en kostte veel grondstoffen om ze te onderhouden en te onderdrukken.

Het vervolg hierop was in het Romeinse rijk, waar slaven enige vrijheden kregen om zich uit te drukken, maar nog steeds tweederangsburger bleven. Dit verhoogde hun productiviteit en de welvaart van Rome. Dit zorgde dus ook voor meer overheidsopbrengsten zo kon Rome zich uitbreiden tot een enorm rijk.

De derde was het feodale model. Hier werd niet iemand direct in bedwang gehouden, maar kon de burger een stuk land beheren en uitbuiten, zolang zij het vastgestelde tarief betalen aan de leenheren. Dit model ging uiteindelijk ten onder, omdat door nieuwe landbouwtechnieken de opbrengsten werden verhoogd en minder mensen nodig waren.

Door de overproductie van voedsel konden we uitbreiden naar moderne dorpen en steden. Dit is het begin van het Democratische model. Arme boeren die van hun land werden verbannen stroomde de steden binnen. Dit zorgde voor een hoop goedkope arbeid voor de opkomende bourgeoisie. Zij besefte al gauw dat je het meest uit een persoon kan halen, als je diegene zelf laat kiezen wat hij gaat doen. In de nieuwe situatie is zijn er geen slaven meer die direct eigendom zijn van een onderdrukker, maar is de nieuwe manier van exploitatie overgenomen van de Maffia. Een maffia heeft zelden ondernemingen in zijn bezit, maar stuurt er één keer per maand een stel beulen op af om te stelen van de ondernemers. Klinkt bekend? Zo zal het ook ongeveer gaan als je weigert je belasting te betalen.

Voor de meesten klinkt dit verwarrend, want de overheid voorziet ons van zorg, educatie en infrastructuur. Je zou kunnen denken dat dit voortkomt uit de welwillendheid van de overheid. Echter, een veehouder die investeert ook in z’n vee middels zaken als medicatie, training en irrigatie. Ook krijgen wij bepaalde vrijheden en worden die beschermd, maar ook de veehouder kiest er voor om een dier (of plant) meer vrijheden te geven als die daardoor productiever wordt.

Zo kwam George Orwell ooit tot de uitspraak “VRIJHEID IS SLAVERNIJ”

Door: Maikel de Leeuw