ESV Congres artikel 1, FinTech

ESV Congres artikel 1, FinTech

Op 8 mei vindt het jaarlijkse ESV congres plaats, dit jaar over de gevolgen van technologische ontwikkelingen en innovatie binnen ons vakgebied. Een onderwerp dat dan ook zeker aan bod zal komen tijdens het congres is FinTech: technologische ontwikkelingen binnen de financiële sector. Technologische innovatie wordt gezien als één van de belangrijkste krachten die de financiële sector in de komende jaren zal beïnvloeden. Innovatie biedt zowel kansen als risico’s voor traditionele marktpartijen en voor de financiële sector als geheel. In dit artikel alvast een voorproefje. Waar moeten we aan denken bij het begrip FinTech? Welke kansen en risico’s biedt FinTech voor de financiële sector?

FinTech staat voor Financial Technology, oftewel technologische ontwikkeling binnen de financiële sector. Innovaties in betalingsverkeer, vermogensbeheer, kredietverlening en verzekeren vormen een uitdaging voor strategieën en bedrijfsmodellen van financiële instellingen. Dit is niet nieuw voor Nederlandse banken, die internationaal gezien voorop lopen als het gaat om innovatief bankieren. Echter, het tempo van innovatie neemt toe door de uitzonderlijke groei van durfkapitaal dat geïnvesteerd wordt in FinTech.

De concurrentie die voortvloeit uit technologische innovatie maakt het moeilijker voor traditionele partijen om financiële diensten winstgevend aan te bieden. Traditionele financiële instellingen bieden vaak een totaalpakket aan van onderling verbonden diensten en producten, ook wel cross-selling genoemd. Een voorbeeld hiervan is de betaalrekening, waarop banken minimale winst maken maar vaak wel leidt tot de verkoop van andere winstgevende producten zoals een spaarrekening of een lening. FinTech ondernemingen (vaak Startups) daarentegen specialiseren zich veelal in het goedkoper en efficiënter aanbieden van één product of dienst. Bekende Nederlandse FinTech ondernemingen zijn bijvoorbeeld Bux, Sparkholder en cFinancials.

Voornamelijk door de opkomst van deze technologie gedreven ondernemingen zijn grotere banken en verzekeraars zich steeds meer bewust van de mogelijk grote impact van nieuwe technologieën op hun bedrijfsmodellen en strategieën. De traditionele financiële spelers proberen in te spelen op de complexe en snel veranderende financiële sector door hun bedrijfsvoering wendbaarder te maken en zo sneller te kunnen reageren op ontwikkelingen. Hierbij wordt vooral gekeken naar ICT-infrastructuur en de personeelsorganisatie. Daarnaast proberen instellingen hun kennis op het gebied van technologische innovatie te vergroten, bijvoorbeeld doormiddel van samenwerking met innovatieve ondernemingen en FinTech Startups.

Toetreding van innovatieve nieuwkomers en de groei van FinTech brengt echter ook risico’s met zich mee. Huidige marktpartijen kunnen een belangrijk deel van hun marktaandeel verliezen wat kan leiden tot financiële instabiliteit. Verder leidt de implementatie van nieuwe processen en technologieën tot operationele risico’s en wordt het financiële stelsel complexer en minder transparant. De opkomst van technologische innovatie zorgt hierdoor tot het ontstaan van activiteiten, die mogelijk van invloed zijn op de integriteit van financiële instellingen en de financiële stabiliteit, maar niet onder toezicht staan. De opkomst van FinTech leidt dus tot grote uitdagingen op het gebied van regulering voor verschillende toezichthouders binnen de financiële sector.

Vond je dit artikel nou interessant? Tijdens het congres zal de Rabobank een lezing verzorgen over FinTech en de toekomst van bankieren en zal het Ministerie van Financiën komen vertellen over de nieuwe uitdagingen omtrent het reguleren van deze technologische ontwikkelingen. Meer informatie kan je vinden op www.esvnijmegen.nl/congres en houd het Facebook-evenement in de gaten voor verdere updates over het congres!

Door: Anna Wesselink