ESV’er in het buitenland – Juul tussen de beren

Hallo ESV’ers! Mijn naam is Juul Driessen en ik ben derdejaars student in de richting bedrijfseconomie. Momenteel verblijf ik het eerste semester in London (Canada!) en studeer aan de University of Western Ontario. Waarom ik voor Canada heb gekozen? Dat weet ik niet eens meer… Maar ik kan het iedereen aanraden! De mensen hier zijn allemaal ontzettend aardig en oprecht geïnteresseerd. Zo krijg je hier op het moment dat je iemand begroet standaard de vraag: ‘hey, how are you?’ en dan kom je er niet simpel vanaf met een ‘good’tje’. Zodra je iets terug vraagt krijg je enorme verhalen te horen, soms tot het ongemakkelijke aan toe. Ze houden hier verder ALTIJD de deur voor je open, zelfs als je nog nét iets te ver weg bent en je een ongemakkelijk loop-hupje-sprintje moet doen om sneller de deur te bereiken.

Ook de Canadese studenten zelf zijn erg open naar buitenlandse studenten, ze zijn het immers wel gewend. Op mijn eerste officiële lesdag werd in een grote collegezaal gevraagd wie er oorspronkelijk niet uit Canada kwam en meer dan de helft stond op. Met name (rijke) studenten uit Azië zijn naar Canada gekomen om hier hun volledige bachelor te volgen. Deze universiteit staat dan ook relatief hoog aangeschreven en als ik Canadezen zelf vraag dan staat het nogal bekend als een universiteit voor ‘rijkeluiskinderen’. Dit is niet heel gek, aangezien het minimumbedrag aan collegegeld hier 10.000 Canadese dollar PER JAAR is (ongeveer 6.600 euro) – ben ik even blij dat de Radboud Universiteit een exchange contract heeft met deze universiteit.

Qua niveau is het allemaal wel goed bij te houden. In het begin schrok ik wel een beetje van de hoeveelheid participatie in de colleges. Iedereen is super enthousiast en als de professor een vraag stelt dan gaan bijna alle vingers de lucht in (behalve die van de Europese uitwisselingsstudenten dan…). Het niveau van de stof is goed vergelijkbaar met die in Nederland. Het grote voordeel hier is dat je per vak meerdere tentamens (midterms) of essays hebt die meestal niet cumulatief zijn, een beetje middelbare school achtig dus. Ik volg hier vijf vakken die goed zijn voor in totaal 30 studiepunten, en na heel wat gesprekken en ge-mail heb ik een vervangend vak gevonden voor Management Accounting & Control, waardoor ik dus geen studievertraging oploop. Van deze vijf vakken heb ik allemaal één drie-uur durend college per week en dat is het. Ik mag dan ook zeker niet klagen, en heb op dinsdag en vrijdag vrij!

Op deze manier houd ik gelukkig heel veel tijd over om Canada een beetje te verkennen en ‘vakantie te vieren’. Samen met mijn huisgenootjes en andere internationals hebben we al aardig wat tripjes gemaakt naar steden in de buurt. Ook heb ik me aangesloten bij een volleybalteam, een ‘beerclub’ (met speciaalbier-avondjes) en de Western Outdoors Club. Dit laatste is een club die bestaat uit zowel Canadese als internationale studenten die hiking- en kampeertripjes organiseert in natuurparken in de buurt. Ik zeg wel ‘in de buurt’, maar 7 uur rijden vinden ze hier nog steeds in de buurt. Ik snap dit ook wel, de auto’s zijn hier allemaal enorm groot en ook de wegen zijn erg breed, wat maakt dat rijden hier totaal niet erg is. Ook de vele drive-thrus helpen een handje, en met name de koffieketen Tim Hortons heeft al aardig wat van mijn stufi ontvangen.

Tim Hortons is dan ook bijna de enige zaak waar de prijzen lager zijn dan in vergelijkbare winkels in Nederland, net als de vele fastfoodketens. Daarentegen betaal je voor een biertje of wijntje in de clubs ongeveer 4 euro, wat mij alleen nog maar meer doet verlangen naar een biertje van de Malle Babbe! Gelukkig zijn huisfeestjes hier heel populair en maakt het ook totaal niet uit als je niemand in dat huis kent: de deuren staan altijd open! Een ander nadeel (soms een voordeel) is dat de clubs hier al om 2 uur dichtgaan. Dit zorgt er wel voor dat de stap-avond véél eerder begint en je ook nog eens redelijk fit de volgende dag door kan komen.

Zoals jullie kunnen lezen heb ik het prima naar mijn zin in Canada. Dit land heeft mijn verwachtingen zeker overtroffen. Zelfs over het weer valt niet te klagen, ik heb eind oktober nog de korte broek aan gehad en ik heb de vieze natte herfst (zoals in Nederland) overgeslagen. Afgelopen weekend heeft het voor het eerst gesneeuwd en ik kan niet wachten tot de volgende laag komt! De tijd vliegt, de laatste maand van mijn exchange is bijna aangebroken en ik ga dan ook proberen om nog zoveel mogelijk tripjes/ avondjes/uitjes mee te pikken en mijn eind-tentamens goed af te sluiten. In januari ben ik weer in Nijmegen en hoop ik jullie allemaal weer te zien bij de borrel of op de ski-reis, waar ik me enorm op verheug!

Groetjes Juul

Door: Juul Driessen