Eurovisie 2019

Eurovisie 2019

Het was moeilijk om er afgelopen week niets over te horen: het Eurovisie Songfestival. Voor mij persoonlijk is het een beetje een guilty pleasure. Het hele festival is soms niet heel goed, maar dat draagt voor mij bij aan de sfeer. Dit jaar won Nederland voor de eerste keer in 44 jaar, en dat betekent dat wij volgend jaar het festival gaan organiseren.

Eurovisie is eigenlijk een grote grap. De kwaliteit van de muziek is soms echt heel slecht, maar de acts kunnen dan juist wel weer opvallend zijn. Ook zijn er per land jury’s die punten geven aan andere landen, maar op een of andere manier krijgen buurlanden de meeste van deze punten. Zo staat het bijna vast dat Griekenland en Cyprus elkaar de meeste punten geven. Ook landen uit de Balkan geven vooral punten aan elkaar. Ook bestaat de hele show uit veel spektakel om niets, en presentatoren die denken dat ze grappig zijn. Dit zijn ze helaas maar weinig.

Dat zijn de negatieve punten over het festival, maar je zou juist kunnen zeggen dat deze minpunten bijdragen aan de algehele sfeer. Het is misschien niet de beste talentenshow met de beste zangers of liedjes, maar je kan er wel zeker van zijn dat je het leuk hebt. Ook zijn er de commentatoren die het festival soms nog minder serieus nemen dan ikzelf. Neem zo bijvoorbeeld de Britse Graham Norton die niet alleen de presentatoren beledigt, maar ook alle landen en liedjes probeert belachelijk te maken. Voor mij is dit de houding die je moet aannemen bij het songfestival: je hoeft niet alles serieus te nemen. Een keer per jaar zijn er een heleboel mensen die zichzelf en hun eigen land belachelijk maken, dus dan kun je er maar beter van genieten.

En nu de kosten. Omdat we de wedstijd wonnen wordt het festival volgend jaar dus in ergens Nederland gehouden. Andere landen hadden kosten tussen de 15 en 60 miljoen, maar deze kosten zijn afhankelijk van hoe groot je wilt dat het spektakel is. Verder wordt een groot deel van het budget besteed aan infrastructuur en het bouwen van een podium, maar Nederland heeft al een goede infrastructuur en meerdere opties voor de locatie. Toch zullen de kosten in de miljoenen liggen betaald moeten worden door de publieke omroep, de NPO. Premier Rutte heeft in een interview gezegd dat hij niet van plan is het bedrijf meer te financieren dan hij in een normaal jaar zou doen, dus het kan een beetje moeilijk zijn om al het geld te verwerven. De premier is wel een fan van de show, want hij zei ook dat hij de hele show live had meegekeken en hij belde zelfs de winnaar achteraf. Hij zei ook dat onmiddellijk na de overwinning van Duncan Laurence, hij ge-sms’t werd door meerdere burgemeesters die hem vroegen of de wedstrijd van volgend jaar in hun gemeente zou worden gehouden.

Alle grappen terzijde, er zijn natuurlijk ook voordelen. De bezoekers van volgend jaar zullen geld uitgeven aan eten, slaapplekken en kaartjes voor de wedstrijd. Als de bezoekers dan toch in het land zijn voor het festival kunnen ze net zo goed langer blijven en op vakantie gaan. Als extra bonus hoeven we ons ook niet zorgen te maken of we door komen naar de finale, omdat het organiserende land een gratis toegang krijgt tot de finale, dus dat is ook iets.

Na de week dat de wedstrijd wordt gehouden, denk ik er meestal niet meer aan. Het is de ene week van het jaar dat ik echt om dit soort dingen geef, maar dit jaar kan het anders zijn omdat we het hele jaar door nieuws zullen hebben over de organisatie van het evenement van volgend jaar. Bijvoorbeeld: welke mensen gaan de wedstrijd zullen presenteren? En wie zal er gedurende de hele show zal optreden? Maar ja, dat nieuws zien we vanzelf wel binnenkomen.

Door: Merijn van der Leeuw