Future of Finance: CBDC

esvisie

Future of Finance: CBDC

Door Maikel de Leeuw

Central Bank Digital Currencies (CBDC). Oftewel Digitale Centralebankgeld. 80% van de centrale banken doet er al onderzoek naar, maar wat is het eigenlijk? Dit is digitaal geld dat direct wordt uitgegeven door de centrale bank en bestaat alleen in digitale vorm. Het is een toevoeging of vervanging op het contante geld. Al jaren neemt het relatieve contant geldgebruik af in Nederland. Waar het in 2010 nog goed was voor bijna 70% van de toonbanktransacties is dat in 2020 minder dan 20%(1). Wel is het absolute bedrag aan contante betalingen toegenomen.

Een CBDC wordt direct verstrekt door een centrale bank en maakt banken en andere derde partijen dus overbodig voor het betalingsverkeer. Commerciëlebankgeld is geen centralebankgeld, omdat het geld dat op je commerciële bankrekening counter party risico’s met zich meebrengt. De betaalrekening die op een commerciële bank staat, is in principe een lening, die je te allen tijde weer kan opvragen. Een commerciële bank kan immers failliet gaan en dan ben je je geld kwijt, al doen we er alles aan om dat te voorkomen. Dit zal bij de Centrale bank anders zijn, want die kan niet failliet.

Het doel van de CBDC is om het betalingsverkeer sneller, goedkoper en inclusiever te maken. Ook zal de CBDC het monetair beleid bevorderen. Zonder chartaal geld zit je ook niet vast aan de restricties die het met zich meebrengt. De Centrale Bank zou een negatieve rente kunnen invoeren, om de consumptie te stimuleren in tijden van crisis, zonder enige kans op een bank run voor cash. Verder maakt de CBDC het betalingsverkeer inclusiever, omdat de CBDC toegankelijk is voor de mensen die nu geen toegang hebben tot een commerciële bankrekening (2). Het zal sneller gaan doordat alle transacties bij één institutie plaatsvinden.

Echter, het is wel zo dat er zonder contant geld geen ‘noodmiddel’ is in tijden van een stroomstoring of iets dergelijks. Cash geld werkt altijd. Verder zou het zonder contant geld ook het einde betekenen van anonieme betalingen. Bij een contante betaling hoeven de twee partijen elkaar niet te kennen en de betaling laat geen sporen van administratie na. Bij een digitale transactie vindt er per definitie een administratie plaats. Dat is jammer, in het geval dat iemand anoniem een donatie of een andere betaling zou willen doen. Door het volledige monetaire beleid en regulatie van betalingsverkeer te centraliseren vergroot het de impact van wanbeleid.

China is koploper op het gebied van CBDC. De digitale yuan heeft een echte yuan als onderpand. Zij zijn al vijf jaar bezig met het ontwikkelen van een CBDC en zijn inmiddels gestart met invoeren. In september 2020 is een proef gestart in Hong Kong waarin 50.000 mensen 200 digitale yuan (+-€25) gaven, als een soort loterij(3).

Maar laten we tot de Future of Finance nog even genieten van die fantastische flappen.

 

Referenties