Going dutch

Going Dutch’, oftewel ‘iedereen betaalt alleen voor zichzelf’, een Engelse uitdrukking die goed aantoont hoe men in andere landen over Nederlanders denken: ze zijn zuinig, gierig, krenterig of wat dan ook. Maar is dit ook wel zo, zijn Nederlanders echt zuinig en sparen ze (te) veel?

Het Nibud stelt van niet: afgelopen week kwamen ze zelfs met een oproep aan Nederlanders om juist méér te sparen. Zo zou een op de drie huishoudens te weinig geld achter de hand houden voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine. Maar, zo kwamen ze tot de conclusie, deze simpele oproep werkt niet. De mens zou van nature een slechte spaarder zijn en alleen maar kijken op korte termijn. Volgens het Nibud hebben we last van de oermens in ons: ‘Het zit gewoon niet in onze genen om rekening te houden met later’.

De mens zou dus van nature een slechte spaarder zijn, maar in Nederland proberen ze het spaargedrag wel te stimuleren. Denk hierbij aan het pensioenstelsel dat in vergelijking met andere landen de mensen in loondienst veel meer laat sparen dan ze uit zichzelf zouden doen. Maar ook bij de simpele consumptie zoals het doen van boodschappen wordt er gedacht aan sparen. De ouderwetse spaarzegels worden langzaam vervangen door een modernere variant, namelijk het pin-sparen. Dit is een regeling met de bank die alle gepinde bedragen naar boven afrondt en dit overschot in een spaarpotje opzij zet.

Sparen is dus iets wat in Nederland zeker wordt gestimuleerd, ondanks de lage spaarrente van de afgelopen jaren. De oproep lijkt zelfs iets te vroeg: Nederland is pas sinds een paar jaren weer uit de economische crisis aan het opkrabbelen en de consument durft eindelijk weer meer geld uit te geven, dus waarom meteen weer de handrem erop? Klopt het vooroordeel en zijn wij echt zuinig?

Dit ligt er natuurlijk aan op welk gebied we kijken. Zo zijn Nederlanders zelfs Europees kampioen in ‘geven aan goede doelen’. Ter vergelijking: Duitsland als rijkste land van Europa gaf bij de wereldramp in Haïti een kleine €40 miljoen, terwijl Nederland (met veel minder inwoners) een bedrag van €200 miljoen bij elkaar raapte. Per inwoner is dit ongeveer 25 keer zoveel! Dus de Nederlander mag dan wel zuinig zijn, dit hoeft niet per sé te betekenen dat ze ook gierig zijn.

Maar, vele horecamedewerkers zullen het hier niet mee eens zijn. Zo geven Duitsers veel meer fooi en ook in andere landen is het geven van tip veel gebruikelijker. Dit is waarschijnlijk ook waar de uitspraak ‘going Dutch’ vandaan komt: in de horeca zijn inderdaad Hollanders veel zuiniger en misschien zelfs gierig.

Dus, mocht jij de volgende keer op vakantie op het punt staan om fooi te geven, denk dan nog een keer na. Wil jij het vooroordeel bevestigen en lekker sparen (zoals het Nibud dit graag ziet), of juist bewijzen dat wij absoluut niet gierig zijn?

Door: Juul Driessen