Het bier heeft gevloeid

logo-footer

Vorige week kon je je van oudsher twee dingen doen als Nijmegenaar: Je gaat met je ouders mee op wintersport of je begeeft je in het zuiden des lands om Carnaval te vieren. Natuurlijk is de keuze makkelijk gemaakt als je nog nooit de polonaise hebt gelopen. Je bent het dan misschien wel eens met Maarten van Rossem die zei dat ‘Carnaval is karakteristiek voor achterlijke samenlevingen.’ Bij de andere ligt het met bier overgoten, naar Schrobbelèr stinkende verlepte piratenpak al een week te luchten. Gelukkig heeft zo ieder zijn voorkeuren. Maar heeft dat thuisblijven en Vastenavond vieren nou enig financieel voordeel? Dat kom je nu te weten.

Het allerbelangrijkste tijdens deze dagen: Bier! Het is lastig, en eigenlijk onwenselijk, om deze dagen door te komen zonder een goudgele rakker. Een prachtige machine heeft natuurlijk olie nodig om gas te kunnen blijven geven. En net als de olieprijs, stijgt ook de bierprijs. Veel steden hebben een gemeenschappelijke munt of bon en alleen Tilburg heeft deze dit jaar niet duurder gemaakt. Helaas, was deze vorig jaar al relatief duur met €2,60 voor een pilske. Vooral in het westen van Brabant waren de prijzen relatief laag met een gemiddelde prijs van €2,25. Malle Babbe is er niks bij.

En laten we ervan uitgaan dat jij met je goedgezinde kop vijf dagen en avonden aan het rondwarrelen bent. Dan drinkt de gemiddelde Kruikenzeiker en Krabbeke toch wel 15 glaasjes weg. Ook moeten we er rekening mee houden dat er vijf bier verloren gaan in het hossen, terwijl niemand dat erg vindt. Je komt toch thuis met een doorweekte outfit. Vul zelf even in waarmee dit doorweekt is. Afijn, twintig bier, op 5 dagen, voor gemiddeld €2,40 is toch gauw €240,-. En dan hoor ik je denken: ‘Maar ik ben een Brabander, ik drink meer.’ Ja dat weet ik maar ook mensen van boven de rivieren lezen dit(, hoop ik).

Ook al heb jij nu veel boterhammen met kaas naar binnen gewerkt. Zo nu en dan een bodem leggen kan zeker geen kwaad. Hamburgertje hier, kapsalonnetje daar, lekker worstje derbij, het kan niet op. Dit resulteert als snel in een dagelijkse voedselbron ter waarde van €15,-. Ook dat tast uw beurs aan ter waarde van €75,- in vijf dagen. Daarnaast heb je natuurlijk nog je outfit. In veel steden draag je elk jaar dezelfde vitrage met geweldige ornamenten, maar soms is het nodig jaarlijks met iets unieks aan te komen. Volgens het Vastenlaovend comité geeft de gemiddelde Limburger €25,- uit aan een mooi kostuumpke.

En als laatste zijn er natuurlijk altijd wat overige kosten voor dingen als schmink, een veldteken of de BOB-bus. Bij elkaar worden deze geschat op €22,-. Als we nu als echte accountants dit eens bij elkaar optellen komen we uit op een bedrag van €362,-. Dat is behoorlijk wat. Hier kan je ook leuk voor gaan skiën. En natuurlijk heb ik wat aannames gedaan en natuurlijk zullen deze niet voor ieder van ons gelden, maar het geeft wel een mooi beeld voor de gemiddelde Brabantse student.

Maar weet je wat onder de rivieren nou het mooiste is? Deze resultaten maken geen snars uit! Carnaval en Vastenavond zijn er voor de gezelligheid en er wordt even niet op het geld gelet. Overigens blijkt het ook dat 10% van de dertigers wel eens vreemd is gegaan tijdens deze periode. Dus er wordt in het algemeen niet echt op veel dingen gelet. Het algemene thema in het zuiden des lands geldt dan ook: ‘Agge maar leut et!’