Het Corona-Vaccin

corona vaccin esvisie

Het Corona-Vaccin

Door Natasja Dul

Vorige week kondigden het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech aan dat hun corona-vaccin effectief is en relatief snel in grote aantallen geproduceerd kan worden. Het vaccin is voor 90% effectief, wat het testen erg succesvol maakt. Voor de goedkeuring van het vaccin is nog een lange weg te gaan, maar het ziet er veelbelovend uit. De financiële markten reageerden meteen op het nieuws. De bedrijven die hard getroffen waren door de coronacrisis zoals Heineken, Shell en KLM schoten omhoog, terwijl de bedrijven die in eerste instantie profiteerden van de coronacrisis, zoals Just Eat Takeaway en supermarktketen Ahold Delhaize juist kelderden 

Het is geen geheim dat de COVID-19 crisis desastreus is geweest voor onze (wereldwijde) economie. In de sectoren waarin de besmettingskans hoog is, zoals restaurants, cafés en entertainment, hebben ondernemers hun bedrijven moeten sluiten voor consumenten. Dit resulteerde in een enorm verlies aan winsten. Een vaccin zou zorgen voor inperking van de risico’s, en maakt het daarmee weer mogelijk om die bedrijven te openen. Het vaccin zal in dat opzicht een positief effect hebben, maar de positieve effecten voor de economie zullen niet direct zichtbaar zijn. Volgens DNB-president Klaas Knot, zal de coronacrisis niet van de een op de andere dag voorbij zijn wanneer er een vaccin is. Op de korte termijn, moeten we niet te hoge verwachtingen hebben.  

Het nieuwe vaccin zal vooral veel (positieve) gevolgen hebben op de lange termijn, volgens verschillende organisaties. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe meer we weer terug kunnen naar ons ‘oude normaal’. Pfizer denkt dit jaar nog 50 miljoen doseringen te kunnen produceren en in 2021 nog een 1.3 miljard doseringen. Ieder persoon die de vaccinatie krijgt moet twee doses krijgen. Dit betekent dat zo’n 650 miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden in 2021. Op een wereldpopulatie van, naar schatting, 7.5 miljard mensen, is dit nog lang niet genoeg voor massa immuniteit. Om dit te bereiken, is veel en veel meer tijd nodig.  

Volgens UBS-voorzitter Axel Weber zal het op zijn minst een jaar kosten om naar de pre-Covid-19 levels van het GDP te komen, en nog eens een tot twee jaar om in de buurt te komen van de werkloosheid en groei levels pre-coronacrisis. In de loop van de week dat het vaccin-nieuws bekend gemaakt werd, zijn de initiële reacties op de financiële markten weer wat teruggezakt. De bedrijven die hard omhoogschoten, zijn nu weer wat gezakt en de bedrijven die in eerste instantie daalden, zijn weer een klein beetje omhooggekomen. Dit kan een teken zijn van het feit dat het vaccin nog lang niet effectief is. Voor nu neemt het vaccin vooral wat van de extreme onzekerheid weg.   

 

Referenties