Het missen van het WK-voetbal

Nederland gaat niet mee naar het WK. Na een bijzonder knappe overwinning van Zweden op Luxemburg, was het voor het Nederland niet meer mogelijk om het doelpunten verschil weg te spelen. Oranje won weliswaar met 2-0 van Zweden, dit was echter niet genoeg. Weer een zomer zonder Oranjefeesten.

Voor heel voetbal liefhebbend Nederland is het natuurlijk een groot gemis. Ten tijden van een WK of EK is iedereen in Nederland heel even helemaal gelijk. Iedereen staat achter Oranje. Dit roept nationalisme op in een goede manier. Het probleem is dat onze oranje-leeuwen het niveau niet meer halen als in die mooie van tijden van 2010. Het WK dat wij met ons kleine Nederland tweede werden. Toen Sneijder nog een legendarisch WK speelde, waarin vooral zijn kopbal tegen Brazilië ons altijd zal bijblijven. Het moment dat Van Bronckhorst ons met een fantastisch schot langs Uruguay hielp. Als laatste een iconisch doch pijnlijk moment; de misser van Robben in de finale tegen Spanje. Uiteindelijk was dit toch een prachtig WK.

Het volgende WK in 2014, in Brazilië, waar wij weer sterk voetbal speelden en derde werden. Op dat WK werd misschien wel de meest iconische wedstrijd van ons Oranje ooit gespeeld. De allereerste wedstrijd tegen Spanje, een revanche voor de verloren WK-finale van 4 jaar eerder. We weten het nog als de dag van gister en de meeste Nederlanders krijgen kippenvel als ze er weer aan denken. We wonnen met 5-1 van Spanje met het ene doelpunt nog mooier dan de andere. Robin van Persie, ofwel the flying dutchman, maakte een doelpunt met een prachtige kopbal. Robben die elke Spanjaard eruit sprintte en twee keer het net wist te vinden. Het niet te vergeten legendarische, ja echt legendarische, commentaar van Jack van Gelder. ‘’Je kan er geen houtje touwtje meer van!’’ en ‘’Wordt het zo’n dag? JA het wordt zo’n dag!’’.

Dan komen bij aankomende WK van 2018 aan, waar wij, Oranje, niet bij zijn. Oranje heeft gefaald in de kwalificatiesfase en in de zomer van 2018 kleurt heel Nederland niet oranje. Nederlanders zullen nu voor de buis zitten en naar andere landen moeten kijken. Het Oranjegevoel leeft niet meer. De Molenstraat zal in de zomer niet meer vol staan met juichende Oranjefans. Een gemis voor iedereen die in Nijmegen woont. Daarnaast is het missen van het WK ook een gemis voor alle volkswijken in Nederland, want zij kunnen niet meer toewerken naar hun Oranjefeest dat elke twee jaar wederkeert. Het prachtige nummer van Wolter Kroes ‘We zijn er weer bij’ zal niet gedraaid worden aankomende zomer. Er kan dus wel gesteld worden dat het missen van het WK een domper is voor heel het land. Het nationalistische gevoel dat kwam door de liefde voor Oranje, heeft zich veranderd naar een ander nationalistisch gevoel; heel Nederland keert zich tegen Danny Blind.

Dat Oranje het WK van 2018 mist heeft niet alleen invloed op de feeststemming in Nederland. Het missen van het WK heeft ook een aanzienlijk effect op de economie van ons land. Iedereen snapt dat al die feesten normaal gesproken geld opbrengen. Het geld wat men normaal besteedt tijdens een WK, zal dit jaar in mindere mate worden uitgegeven. Wanneer we naar de inkomsten van het WK van 2014 kijken, kan Nederland meer dan een half miljard euro aan inkomsten mislopen. Wanneer er een WK gespeeld wordt waar Nederland aan meedoet, worden er meestal rond de 250.000 (!) nieuwe televisies gekocht. Aangezien wij dit jaar niet mee doen zal dit nu minder het geval zijn. Supermarkten lijden ook onder het missen van het WK. De supermarkten maken meestal 50 miljoen euro meer winst tijdens een WK, wat nu niet het geval zal zijn. De grootste klappen vallen bij de horeca en de reclamebureaus. De horeca loopt volgens Voetbal International zo’n 500 miljoen euro mis en voor de reclamebureaus is dit gelijk aan een bedrag van 85 miljoen euro. Het lijden van de reclamebureaus komt puur doordat er minder mensen de wedstrijden bezoeken en liever thuis naar de wedstrijden kijken. Er kan dus wel gesteld worden dat het WK mislopen, ook economisch gezien een tegenvaller is.

Het missen van het WK is voor iedereen een teleurstelling. Het nationalistische gevoel ontbreekt en er zal minder gefeest worden. Ook economisch gezien is het een tegenvaller, men zal minder consumeren. Er is echter wel hoop voor de toekomst, er lopen genoeg Nederlandse talenten rond op de voetbalvelden. In de toekomst zal Nederland zonder twijfel weer meespelen op het WK en meedraaien in de top.

Door: Pieter ten Cate