Hoe enorm veel kost een WK (missen)

Morgen begint het dan, het Wereld Kampioenschap voetbal. Één van de meeste prestigieuze toernooien van de wereld. Elke vier jaar is er dan ook weer een strijd om welk land de eer krijgt om het WK te organiseren. Nederland mocht het samen met België in 2000 het EK organiseren. Toen deden we wel mee. Het organiseren van het WK is een goede kans voor Rusland om te werken aan de diplomatieke banden. Poetin zei dat hij het een enorme eer vond voor Rusland om het WK te organiseren. Het wordt door alle landen als een grote eer beschouwd om het WK te regelen, maar daar blijft het dan ook bij; een grote eer.

Het WK wordt geopend met de kraker Rusland – Saudi-Arabië. De afgelopen jaren heeft Rusland miljarden geïnvesteerd om er een maand lang feest van te maken voor de voetbalfans. De vraag is maar of de eer en prestige opwegen tegen de kosten van het organiseren van het WK 2018.

Één van de argumenten die weleens wordt aangedragen voor het organiseren is dat het economisch rendabel is, vanwege de tijdelijke groei in toerisme. Echter, zijn de kosten enorm en worden ze uitgegeven aan niet-essentiële dingen, als stadions. Dit geld had ook naar infrastructuur kunnen gaan en had dan gezorgd voor meer groei op het lange termijn. De geschatte kosten van het WK 2018 zijn volgens de Russische regering iets meer dan 11 miljard dollar, maar het zal volgens hen ook 31 miljard dollar opleveren over de komende tien jaar door toerisme en investeringen. Ter vergelijking van het vorige WK in Brazilië dat tegen de 14 miljard dollar had geïnvesteerd (Genoeg om twee jaar aan uitkeringen te betalen) , was de geschatte opbrengst tussen de 3 en 13 miljard. Het is dus lastig om te zeggen dat de belastingbetaler een eerlijke deal kreeg.

Hoewel het toerisme wel degelijk stijgt, is het slechts maar een klein beetje. De normale vakantieganger zal namelijk het WK vermijden voor zijn rust en vanwege de gestegen prijzen. De voetbalfans brengen wel veel geld op, zo vliegen de prijzen van hotelkamers bijvoorbeeld omhoog. Dit zorgt voor veel inkomsten voor de hotelbaas, maar de hotelmedewerker zal hier niks van merken aangezien zijn salaris niet zal stijgen. Het WK is dus vooral rendabel voor mensen met kapitaal.

Om dit financiële kostenplaatje zal er in de toekomst steeds meer samengewerkt worden door landen om het WK te organiseren. Dit gebeurde al eerder in 2002 toen Zuid-Korea het samen met Japan organiseerde. Gisteren waren de drie landen die het WK 2026 zullen organiseren bekend gemaakt: VS, Canada en Mexico. Argentinië, Peru en Paraguay leggen al een bod klaar voor het WK in 2030. Een andere reden om steeds meer samen te werken, is door het nieuwe plan van de FIFA om het WK uit te breiden van 32 naar 48 landen.

Hoewel het organiseren van een WK financieel discutabel is, loont het wel degelijk om deel te nemen aan het WK. Door het missen van het WK loopt de KNVB ruim 8 miljoen euro mis. Dat is alleen nog maar voor deelnemen aan de poulefase, de landen die zich daar doorheen weten te schoppen tikken 12 miljoen op de kop en de laatste acht ontvangen 16 miljoen. De laatste 4 mogen de rest verdelen, Een kwart van de totale prijzenpot. Voor de nummer 4 is er 22 miljoen, voor de nummer 3 24 miljoen, de nummer 2 28 miljoen en de wereldkampioen mag 38 miljoen meenemen, inclusief de 5kg goud die in de trofee is verwerkt. Als we Goldman-Sachs mogen geloven zal Brazilië uiteindelijk de hoofdprijs meenemen.

Door: Maikel de Leeuw