Hoe word je slapend rijk

Tijd is geld! Een uitspraak die u ongetwijfeld eerder gehoord heeft. Wij als economen willen onze middelen optimaal benutten om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Echter handelt niet iedereen hiernaar. Nederland is een van de koplopers in de wereld als het gaat om het sparen van inkomen. De reden hiervoor is dat ze graag geld achter de hand willen hebben voor slechte tijden. Helemaal niets mis mee natuurlijk. Ook wanneer u spaart vormt u vermogen, bovendien krijgt u rente over het gestorte bedrag. Het probleem is alleen dat de rente nu bijna 0 procent is, wat betekent dat u eigenlijk niets verdient aan uw spaargeld. Een gemiste kans. Gelukkig zijn er veel alternatieven om uw vermogen en inkomen te vergroten.

Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen actief en passief inkomen. Wanneer u gaat werken ontvangt u loon in ruil voor uw tijd. Dit is verreweg de grootste bron van inkomsten voor de Nederlander. U bent dan actief bezig om inkomen te vergaren. Echter, zal het actieve inkomen van de meeste mensen in de toekomst in gevaar komen. Door de toenemende automatisering zullen er, zeker voor laag opgeleiden, veel banen verdwijnen. De banen die overblijven vereisen een hoger kennis niveau. Hoe zullen deze mensen in de toekomst hun boodschappen nog kunnen doen? Een mogelijke oplossing hiervoor is het passief inkomen. Om dit te genereren, doet u eenmaal of enkele malen een investering waar u gedurende een bepaalde periode de inkomsten van opstrijkt. Deze term suggereert, dat u rustig op de bank een biertje kunt drinken en tegelijkertijd geld verdient. Echter niets is minder waar. Het genereren van passief inkomen kost namelijk ontzettend veel tijd en moeite.

Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in de muziekindustrie. Wanneer een artiest net begint, kent niemand hem of haar. Hij of zij kan dan proberen om de muziek te verkopen, maar dit zal niet veel geld opbrengen. Eerst zal de artiest moeite moeten doen om een groter publiek te benaderen. Dit kan hij of zij bijvoorbeeld bereiken, door mee te doen aan een zangwedstrijd, muziek op YouTube te plaatsen of zich aan te bieden bij de lokale kroeg. Wanneer de artiest een groter publiek heeft getrokken, zal de vraag naar zijn muziek stijgen. Waardoor hij of zij een actief inkomen vergaard. Daarnaast kan de muzikant, door cd’s te verkopen of zijn muziek te streamen via Spotify, passief inkomen genereren. In beide gevallen krijgt de artiest een deel van de winst die zijn single oplevert. Het grote voordeel hiervan is dat zijn muziek niet verdwijnt in tegenstelling tot de tijd die u in uw werk steekt. De investering van de artiest zorgt er in dit geval voor, dat hij of zij voor altijd geld zal blijven verdienen aan het gemaakte lied. Natuurlijk zal de cashflow die de artiest van zijn investering krijgt niet constant blijven. Andere artiesten produceren ook liedjes, waardoor de populariteit van zijn liedjes afneemt. Met als gevolg een dalende cashflow. Het is voor de muzikant dus van belang relevant te blijven voor zijn publiek. Dit kan hij of zij onder andere doen, door nieuwe liedjes uit te brengen, of mee te werken aan campagnes.

Niet alleen in de muziekindustrie zien we passief inkomen terug komen, ook andere sectoren maken hier gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan de kapitaalmarkt. U zou bijvoorbeeld passief kunnen beleggen. Wat inhoudt dat u niet let op de dagelijkse volatiliteit van het aandeel, maar slechts naar de lange termijn kijkt. Hierbij doet u aan het begin van het traject een investering, waar u aan het einde de opbrengsten van kan opstrijken.

Dit klinkt allemaal best makkelijk en lucratief. U doet een aantal investeringen en verdient vervolgens genoeg geld om een dag of twee minder te gaan werken. Maar helaas, zo makkelijk is het niet. Velen die geprobeerd hebben passief inkomen op te bouwen zijn er hopeloos in mislukt. Hier hoort u alleen niets van. We lezen alleen de succesverhalen in de media. Warren Buffet die weer een paar miljard heeft verdient op de kapitaalmarkt, of Martin Garrix die een miljoen kon bijschrijven op zijn rekening. Niets lezen we over de gezinnen die verkeerd gegokt hebben op de aandelenmarkt. Niets horen we terug van de muzikant die in de voorronde van X-factor is uitgeschakeld, ondanks dat hij al zijn hele leven investeert in zijn muziek.

Kortom, het genereren van passief inkomen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou de inkomensverdeling in de wereld er heel anders uitzien. Echter, wanneer u ondernemend bent aangelegd kan het erg interessant zijn om hier eens over na te denken.

Door: Brian van de Wiel