Hogere winst met weinig risico!

‘Huh wat? Hoge rendementen terwijl je weinig risico loopt?’ Ja! In dit artikel ga ik je dingen laten zien die lijnrecht tegenover de theorieën in je studieboeken staan. In college leer je namelijk dat je op de lange termijn meer winst haalt als je meer risico loopt met beleggen. Je wilt namelijk gecompenseerd worden voor dat risico wat jouw geld loopt. En wat nou als ik vertel dat dit helemaal niet klopt. Dat je daarentegen meer rendement haalt als je het investeert in lage risico aandelen. Dat zou best een paradox zijn!

We beginnen bij het begin. De meeste van ons zijn jonge wezens met enige financiële kennis. Misschien heb je al geld in aandelen zitten of ben je van plan dit te gaan doen. Grote kans dat je denkt aan aandelen met een bekende naam, die erg volatiel zijn en waarvan jij denkt dat het bedrijf een geweldige groei gaat maken in de komende jaren. Om je maar meteen even uit de waan te halen: Dat lukt je niet. En als het je wel lukt, kwam er waarschijnlijk veel geluk bij kijken. Daarom geef ik je een cadeautje, in de vorm van een totaal andere manier van investeren, verpakt met een supergrote historische database.
We gaan eens kijken naar de 1.000 grootste Amerikaanse bedrijven die aandelen hebben uitgegeven. Hieruit maken we een portefeuille van de 100 aandelen met de laagste volatiliteit en daarnaast een portefeuille van de 100 aandelen met de hoogste volatiliteit. Als je $100,- had geïnvesteerd in 1929 in beide portefeuilles, welke portefeuille was dan het meeste waard in 2015? De hoge-volatiliteit portefeuille zou $21.000,- waard zijn, maar nog belangrijker, de lage-volatiliteit portefeuille $395.000. Dit zou betekenen dat je meer dan 18 keer zo rijk had kunnen maken!

Oké, weer even op adem komen. Waarschijnlijk heb je nu veel vragen in je hoofd en ben je erg kritisch op deze bevindingen. Want het idee dat risico het rendement opdrijft komt toch niet zomaar uit de lucht vallen? Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Hier zie je tien portfolio’s gerangschikt op hun risico. Dus hoe hoger het cijfer, hoe hoger de volatiliteit en het risico van de aandelen in de portefeuille. Hier zie je dat een beetje extra risico zeker extra rendement genereert, maar dat het toevoegen van nog meer risico het rendement al weer laat dalen. Je kunt risico zien als zout, een beetje zout maakt je maaltijd op smaak, maar te veel zout bederft je hele maaltijd.

image1

Maar hoe kan het dat weinig risico leidt tot meer rendement? Dit komt door het fenomeen dat Einstein het achtste wereldwonder noemt: samengestelde rente, ofwel rente op rente. Dat kennen we allemaal toch? Maar wat is daar dan zo speciaal aan? Stel je voor, als je vandaag €100,- investeert en morgen verliest dat 50% van zijn waarde, maar de volgende dag stijgt de waarde weer met 50%, hoeveel is je investering dan waard? Precies. €75,-. Je gemiddelde rendement per dag is 0%, maar eindigt wel met een totaal verlies van 25%. Als we kijken naar het gemiddelde jaarlijkse rendement dan doen aandelen met een hoge volatiliteit het over het algemeen inderdaad beter. Maar nu je kennis hebt van het achtste wereldwonder kan je je misschien voorstellen dat we verder moeten kijken dat dit alleen.

Maar in goede economische tijden zullen lage-volatiliteitsaandelen het hoogstwaarschijnlijk minder goed doen dan aandelen met een hoge volatiliteit. Dus wat doe je als je naar mij hebt geluisterd en weinig risico loopt met je investeringen, maar je vrienden hebben niet geluisterd en hebben nu een hoger rendement? Heb jij dan het lef om je portefeuille ongewijzigd te laten. Als je echt vertrouwd op mijn verhaal en de historische data doe je dat, maar dat is knap lastig. Twee tips om dat te kunnen. Heb geduld en stop met vergelijken! En neem van mij aan, dit geldt in de financiële wereld, maar ook zeker daarbuiten. Blijf gewoon rustig zitten in je portefeuille met weinig risico en de toekomst zal je belonen.

Succes met beleggen allemaal!

Ik wil nog even zeggen dat ik natuurlijk niet zelf op dit idee ben gekomen. Alle informatie heb ik gehaald uit het boek ‘High Returns from Low Risk, a remarkable stock market paradox’ van Pim van Vliet. Hij werkt bij Robeco en stelt daar zelf zijn portefeuille met een lage volatiliteit samen. In het boek combineert hij leuke verhalen met academische gegronde bevindingen. Zelf vind ik dat prachtig. In het boek wordt nog veel meer verteld over extra eigenschappen van aandelen die ook sterk van invloed zijn op het rendement. Tipje van de sluier, let op momentum en inkomen genererende aandelen. Daarnaast heeft hij het nog over tal van andere aspecten die gaan over beleggen met weinig risico. Ik vond het boek geweldig, maar ik kan mezelf natuurlijk niet vergelijken met jullie. Dat zou paradoxaal zijn.

Door: Bob Zoutenbier