Importheffing voor Europa

Importheffing voor Europa!

De VS komt met importheffingen op staal en aluminium voor de Europese Unie. Dat is de verwachting van onder anderen Eurocommissaris Malmström. Sinds maart heft de VS belasting op de import van staal (25 procent) en aluminium (10 procent), maar bondgenoten werden tijdelijk vrijgesteld. De termijn van de vrijstelling loopt morgen af.

In Parijs troffen Eurocommissaris Malmström en de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross elkaar op een bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij probeerden om op het laatste moment tot een vergelijk te komen. Na afloop van de ontmoeting was Malmström niet optimistisch. Volgens haar is het realistisch om te verwachten dat de importtarieven en quota voor staal en aluminium vanaf morgen in zullen gaan.

Ook de Duitse minister van Economie Peter Altmaier was bij de bijeenkomst in Parijs. Ook hij verwacht dat de tijdelijke vrijstelling voor de EU niet wordt verlengd. Uit de kringen van de Europese delegatie klinkt dat er wordt gewacht op een tweet van de Amerikaanse president Trump.

De Franse minister Bruno Le Maire waarschuwde de VS voor het invoeren van importtarieven op staal en aluminium. Hij noemde die ongerechtvaardigd, niet uit te leggen en gevaarlijk voor de economische groei en vrijhandel. Hij benadrukte dat de EU “alle noodzakelijke maatregelen neemt” als de heffingen er komen. Volgens Le Maire moet de VS de wereldwijde handel niet beschouwen als Gunfight at the O.K. Corral, waarbij het afwachten is wie na het vuurgevecht nog overeind staat.

De afgelopen maanden heeft de EU geprobeerd het Amerikaanse plan van tafel te krijgen. Als dat niet lukt, is Brussel van plan om als tegenmaatregel heffingen in te stellen op Amerikaanse producten ter waarde van 3 miljard euro. Onder meer Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken worden dan extra belast.

In een interview met de Franse krant Le Figaro zei Ross dat vandaag voor of na het sluiten van de beurs een beslissing wordt genomen, Hij zegt dat het aan de EU is of de tarievenkwestie escaleert. “We willen geen handelsoorlog”, zei Ross. “Het is aan de Europese Unie om te besluiten of er tegenmaatregelen komen. De volgende vraag is dan: hoe zal president Trump daarop reageren.”

Eerder raakten de VS en China in eenzelfde handelsstrijd verwikkeld. Beide landen dreigen elkaar verregaande heffingen op te leggen sinds de VS importtarieven op staal en aluminium instelde. Halverwege deze maand werd de handelsoorlog volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin “on hold” gezet. De tarieven werden opgeschort nadat bij onderhandelingen tussen China en de VS vooruitgang werd geboekt.

Deze week dreigde Trump, tot grote woede van China, toch weer opnieuw met het opleggen van tarieven. Peking zegt dat de vele koerswendingen de geloofwaardigheid van de VS ondermijnen en zal naar eigen zeggen niet terugschrikken voor een handelsoorlog. De Amerikaanse minister van Handel Ross gaat zaterdag naar Peking voor overleg.

Door: Pieter ten Cate