Is de inflatie de weg kwijt

Is de inflatie de weg kwijt

Het gaat goed met de wereldeconomie, sommige Nederlandse politici spreken zelfs over een markt die tegen oververhitting aan zou zitten. In Amerika is de Dow Jones Index de mijlpaal van 25.000 gepasseerd. Het gevolg van deze sterke groei is dat op een bepaald punt in deze cyclus, bedrijven zullen ontdekken dat het moeilijker, lees duurder, is om aan materialen en werknemers te komen. Deze ontwikkeling zorgt voor loonstijgingen en een stijging van het algemeen prijsniveau. De centrale bank zal hierop moeten inspelen door, voor het eerst in jaren, een restrictief economisch beleid te moeten voeren; vaak het eerste teken van een neerwaartse trend in de markt en economie.

Er wordt meestal gekeken naar Amerika, waar de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, sinds 2017 een nieuw beleid is gaan voeren. Sinds de kredietcrisis van 2008, hebben ze daar de rentes extreem laag gehouden om de economie te stimuleren. Dit roer ging om in 2017: de rente is in 2017 drie keer met een klein stapje verhoogd, en het plan is om dit in 2018 weer drie keer te doen. De Federal Reserve neemt deze kleine stapjes om zo geleidelijk mogelijk de rente te verhogen, omdat een plotseling grote stijging grote stijging in de rente in Amerika grote gevolgen heeft voor de wereldeconomie.

Wanneer je deze sterke economische groei zou moeten analyseren vanuit ‘business cycle theories’ zoals we deze leren tijdens introductie macro et cetera, zou je verwachten dat de huidige economische situatie voor inflatie zou zorgen. De coup is echter, dat inflatie niet zijn intrede doet als verwacht: volgens Bloomberg is de ‘core inflation’ in Amerika nu 1.7 procent, 0.3 procent onder het doel. Dit rapport had meer interessante cijfers: terwijl de werkeloosheid in Amerika nu 4.1 procent is stegen de lonen afgelopen jaar maar met 2.5 procent. Dit fenomeen zien we niet alleen terug in Amerika: inflatie in de eurozone is 1.5 procent, en in Japan is het slechts 0.5 procent. Het enige land die haar inflatie boven doel wist te krijgen in Engeland, die door twijfelachtige politiekvoering haar Pound Sterling zag depreciëren.

In opkomende markten begint inflatie al harder te stijgen: na 3.3 procent inflatie afgelopen juli, wat het laagste niveau was in de afgelopen jaren, verwachten analisten 4 procent inflatie in 2017. India zit op het moment van schrijven op 4.9 procent, en zowel India als haar grote rivaal in de regio China verwachten dat de inflatie in deze landen zal stijgen als een gevolg van hogere prijzen van voedsel. Ook de onrust in Iran van de afgelopen weken heeft geleid tot een hogere olieprijs, een ontwikkeling die deze inflatie verder zal stimuleren.

Echter, dit is nog niet doorgedrongen in de ontwikkelde wereld en de centrale banken kunnen netjes het voorbeeld volgen van haar Amerikaanse partnerinstelling: het gradueel verhogen van de rente om een drastische verhoging te voorkomen. Pas wanneer lonen flink gaan stijgen zullen deze centrale banken echt moeten gaan optreden, en wie weet hoeft het er dan niet meer flink opgetreden te worden door de kleine aanpassingen. Time will tell…

Door: Michiel Kooijman