Jaaroverzicht 2019 door Jelle

foto jelle 1

Click here for English

Beste ESV’ers,

Het is dan bijna zover, 2020 is in zicht. Voordat we het nieuwe jaar inluiden, kijk ik eerst vol voldoening terug op een geweldig 2019. In de eerste helft van het jaar bevond ik mij nog in Nijmegen en heb ik menig ESV-activiteit mogen bijwonen. Hoogtepunten voor mij waren de studiereis naar Salzburg, Wenen en Bratislava, de Batavierenrace en de city trip naar Berlijn. In de tweede helft van het jaar heb ik mijn tijd op exchange in Australië doorgebracht. Ondanks dat ik het mooie Nijmegen heb moeten missen, heb ik hier de beste tijd van mijn leven gehad. Toen Wouter mij vroeg of ik over mijn exchange wilde schrijven hoefde ik geen twee keer na te denken. Hierbij wat ervaringen van mijn tijd op exchange!

De voorbereidingen van mijn exchange begonnen eind 2018 toen ik solliciteerde voor een plek in Australië, het land had mijn voorkeur. Aangezien IBA en IE&B studenten voorrang hadden bij de sollicitatie, was er nog maar één plek over in Australië, te weten in Sydney. Begin 2019 kreeg ik het goede nieuws te horen dat ik deze plek had bemachtigd!

Na afscheid te hebben genomen van familie en vrienden vertrok ik halverwege juli naar Sydney, waar mijn buitenland avontuur zou beginnen! Voordat het semester begon had ik eerst twee weken de tijd om de stad alvast te verkennen. Al gauw ontmoette ik twee Britten en een Nederlander, waarmee ik gedurende het semester veel avonturen heb beleefd. In die eerste twee weken hadden we de toeristische hoogtepunten, zoals het Opera House en de Harbour Bridge, al bezocht, maar voornamelijk ook het nachtleven van Sydney ontdekt. De eerste weken deden mij veel denken aan mijn eigen intro en hier heb ik ook ongelofelijk veel mensen ontmoet, waarmee ik veel plezier heb beleefd.

Toen mijn “intro” tijd was afgelopen moest ik toch aan het studeren geloven. Begin augustus begon mijn semester aan de University of Sydney, waar ik zo’n 4 maanden heb mogen studeren. Via USYD wist ik een accommodatie op de campus te regelen, waardoor ik letterlijk ’s ochtends uit bed kon rollen en binnen twee minuten bij mijn colleges kon zijn. De vakken waren zeker interessant en het niveau was vergelijkbaar met het Radboud. Een verschil tussen USYD en Radboud was dat USYD bij de meeste vakken een groot gedeelte van het eindcijfer baseerde op opdrachten die je gedurende het semester kreeg. Hierdoor moest je gedurende het semester hard blijven werken om je vakken te halen. Al met al heb ik zeker van het studeren aan USYD genoten.

Wat mij het meest is bijgebleven van mijn tijd in het buitenland zijn de mensen die ik heb ontmoet en de dingen die ik heb mogen doen! Na 5 maanden in Sydney te hebben doorgebracht kan ik zeggen dat ik het echt een fantastisch stad vind om in te wonen. Als grootste stad van Australië zijn er ontzettend veel verschillende wijken, restaurants en bezienswaardigheden om te ontdekken. Samen met mijn vrienden denk ik terug aan alle dingen die we samen hebben ondernomen, variërend van gezamenlijke etentjes en hikes, tot memorabele donderdagavonden in Ivy’s en zondagen bij de paardenraces. Een persoonlijk hoogtepunt voor mij was het rennen van de halve marathon van Sydney over de Harbour Bridge, wat echt een onvergetelijke ervaring was. Verder heb ik nog nooit zoveel gelachen met twee Nederlandse vrienden in Tasmanië gedurende mijn mid-semester break. Als ik nu terug kijk is de tijd echt voorbij gevlogen.

Begin december zat mijn semester erop en sindsdien ben ik aan het reizen geslagen. Nu heb ik al 4 weken reizen langs de oostkust van Australië achter de rug zitten. Vanaf Cairns heb ik met een hop-on, hop-off bus vele plaatsen aangedaan tot aan Gold Coast. Zo heb ik onder andere gedoken bij het Great Barrier Reef, gezeild bij de Whitsundays en ben ik op avontuur geweest op Fraser Island. Allemaal stuk voor stuk geweldige ervaringen! Kerst vieren in 30 graden op het strand was wel wennen, maar ook zeker lekker! De afgelopen paar dagen heb ik in Melbourne doorgebracht en terwijl ik dit schrijf zit ik in de bus naar Sydney, waar de jaarlijkse vuurwerkshow hopelijk nog doorgaat. Hoe dan ook gaat het een onvergetelijke avond worden, waarbij ik een groot aantal van mijn vrienden weer ontmoet. Daarna staat een roadtrip van twee weken in het zuiden van Nieuw-Zeeland nog op de planning, waar ik zeker van ga genieten.

Tijdens het schrijven van dit stuk realiseerde ik mij dat het onmogelijk is om al mijn ervaringen in dit artikel te bevangen. Hoe dan ook was mijn exchange een geweldige tijd en kan ik iedereen van harte aanbevelen om ook op exchange te gaan. Hierbij wens ik jullie alvast een goede jaarwisseling en een heel gelukkig nieuw jaar!

Groeten vanuit Down Under,

Jelle Huisman