Knallende of valse start?

afbeelding vuurwerk redactiecommissie 7-1-2020

Click here for English

De beste wensen en een gelukkig nieuwjaar aan iedereen die de ESV een warm hart toedraagt! Hopelijk had iedereen na de kerst nog een plekje vrijgelaten voor de nodige oliebollen, appelbeignets en champagne. Dat we er dit jaar maar weer een mooi jaar van maken. Persoonlijk kijk ik erg uit naar 2020 en al haar mooie activiteiten zoals de lustrumweek en de studiereis. Ook zal 2020 het jaar zijn waarin sommige onder ons hun geluk gaan beproeven in het buitenland, het arbeidersleven gaan ontdekken of Nijmegen verder gaan ontdekken. Het inluiden van het nieuwe jaar wordt dan ook uitbundig gevierd. Op de bank met de oudejaarsconference, de top 2000, vrienden en misschien wel met het nodige vuurwerk. De afgelopen jaarwisseling was het misschien een beetje mistig, maar dat hield de pyromanen onder ons niet tegen!

Het afgelopen jaar is er in totaal ongeveer 77 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk, een nieuw record. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar! De meningen zijn zoals bij zoveel onderwerpen tegenwoordig weer volledig verdeeld. Velen vinden dat het weggegooid geld is, dat het alleen maar schade veroorzaakt en ontzettend veel lawaai maakt, terwijl anderen het weer geweldig vinden om af te steken en vinden dat het een traditie is. Elk jaar voor oud en nieuw komt de vraag: “Moet vuurwerk worden afgeschaft?” weer bovendrijven.

Ook dit jaar liep de schade weer flink op. Er is natuurlijk elk jaar materiële schade, zoals afgebrande auto’s, opgeblazen vuilnisbakken en postbussen, et cetera. Volgens het Verbond van Verzekeraars bedraagt deze materiële schade van particulieren ongeveer 15 miljoen euro. Een “gemiddelde jaarwisseling”. Dit bedrag komt grotendeels tot stand door schade aan auto’s en huizen. Nogmaals, deze 15 miljoen is exclusief de schade aan verkeersborden, putten en andere gemeentelijke eigendommen. Deze schade wordt geschat op enkele miljoenen.

Alhoewel de materiële schade vaak nog te verhelpen is door er flink wat geld tegenaan te gooien, is dit bij immateriële schade vaak een stuk lastiger. Dit jaar zijn er in de nacht van 31 december op 1 januari 385 vuurwerkslachtoffers naar de spoedeisende hulp gegaan en ongeveer 900 naar de huisartsenpost. Dit blijkt uit een artikel van VeiligheidNL. Dit is ondanks de extra maatregelen een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Bovendien stak de helft van alle gewonden het vuurwerk zelf niet af.

Daarnaast waren er nog andere kosten zoals verzuimkosten, extra brandweerlieden, politie en ziekenhuispersoneel. Om een lang verhaal kort te maken, de kosten zijn enorm. Om nog maar niet te spreken over de overlast die mens en dier ervaart.

Uiteraard heeft het vuurwerk voor velen ook voor een mooie avond gezorgd! Knallend het nieuwe jaar in zorgt bij menig mens voor extra sfeer. Zo gaan veel mensen de straat op, zie je je buren ook eens en spreek je een wildvreemde op het plein in de stad. Ook zijn er steeds meer gereguleerde vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones te vinden.

Ik hoop dat iedereen binnenkort met alle vingers (,in ieder geval die van je slechte hand,) en andere ledematen snel weer komt proosten in de Malle Babbe of met een blik Schultenbräu op een activiteit. Voor nu wens ik iedereen veel succes met zijn of haar tentamens en onthoud: “Met goede filterkoffie, gezelligheid en een rode bank in de pauze kom je de tentamens vast door!”.

Door: Wouter Pen