Maak kennis met Pecunia Causa!

pecunia causa stuk

Beste medestudent economie, de laatste jaren is er veel te doen rondom het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en haar equivalenten in andere ontwikkelde economieën. Deze centrale banken hebben verruimend monetair beleid gevoerd om in de nasleep van de financiële crisis en de daarop volgende Eurocrisis voldoende liquiditeit te verschaffen aan het financieel systeem. Dit zowel door conventionele interventies, renteverlagingen en open markt transacties, als het gebruik van experimentele middelen zoals kwantitatieve verruiming. Vooral dat laatste instrument heeft de maatschappelijke geldhoeveelheid enorm vergroot.

Waar macro-economen er nog niet over eens zijn in welke mate dit beleid heeft bijgedragen aan economisch herstel, zijn analisten wel eensgezind dat een groot gedeelte van dit ‘extra geld’ in de aandeelmarkten en vastgoed terecht is gekomen. Dit zien we terug in een oververhitte huizenmarkt en een Dow Jones IA die anno 2019 bijna twee keer zo hoog staat als aan de vooravond van de financiële crisis in 2007. Reflecteren beurskoersen nog wel de fundamentele waarde, of zijn we in een nieuwe bubbel beland? Ook de geopolitieke spanningen sijpelen door in de financiële markten, bewegelijkheid op de beurs is de afgelopen jaren weer toegenomen. Denk aan bijvoorbeeld de aanhoudende handels-conflicten tussen de VS en de rest. Dit zou toekomstige bedrijfswinsten kunnen drukken en mogelijk de speld zijn die de bubbel laat klappen. Welke aandelen gedijen goed op de deze bewegelijkheid en welke aandelen zijn juist kwetsbaar voor een recessie?

Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen? Kom dan een keertje kijken bij Pecunia Causa! Pecunia Causa is dé bellegingsvereniging voor alle studenten aan de Radboud Universiteit. Wij zijn een enthousiaste groep studenten die geïnteresseerd zijn in beleggen en de werking van de financiële markten.

 

Maandelijks komen we bij elkaar onder het genot van een drankje om te discussiëren over de stand van de economie, en welke bedrijven interessant zouden zijn om op te nemen in onze portefeuille. Leden kunnen zich met geld inkopen, en dan hopen we er wat aan te verdienen!

We proberen op een laagdrempelige manier ieder die benieuwd is naar beleggen te betrekken, het maakt niet hoeveel kennis je hebt over aandelen en financiële markten. Dit kun je leren door er mee aan te slag te gaan en te spreken met meer ervaren studenten. De vereniging dient vooral een plek waar enthousiastelingen met elkaar kunnen spreken en van elkaar kunnen leren. Het is een mooie kans om je opgedane kennis van vakken zoals ‘macro-economie’ of ‘Financial Instruments’ toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je om eigen standpunten duidelijk te verwoorden of om in een informele setting te presenteren. Wat natuurlijk bevorderlijk is voor je persoonlijke ontwikkeling en je later zal helpen in je loopbaan. Ik raad jullie allemaal aan om actief lid bij de ESV te worden omdat het gewoon heel leuk is. Maar kom ook eens bij Pecunia Causa langs zou ik zeggen! We zullen binnenkort een informatieborrel organiseren waarbij je op een gezellige manier met de vereniging kennis maakt. Check onze facebook pagina om up-to-date te blijven over onze bijeenkomsten.

Ik hoop jullie allemaal dan te zien!

Joris Hoefnagel,

Secretaris XIIe bestuur Pecunia Causa