Nederland, bierland

Nederland, bierland

Bier, wie lust het niet? Je ziet het in allerlei verschillende soorten, maten, alcoholpercentages en prijzen. Van een lekkere tripel Karmeliet tot Paulaner of Schultenbrau, noem het maar op. In Nederland consumeren wij ongeveer 1,3 miljard liter bier per jaar. Dit komt neer op een gemiddelde van 76,5 liter per persoon. Je zou denken dat dit een flinke hoeveelheid is, maar in tegenstelling tot veel andere Europese landen valt dit nog mee. Nederland staat op plek 24 ter wereld qua bierconsumptie per inwoner. Duitsers drinken ongeveer 105 liter per persoon in een jaar, maar de Kroaten spannen de kroon. Met 142,2 liter per persoon per jaar drinken zij het meeste bier. Als je dus een drankspel met een Kroaat gaat doen, zou ik dus wel even twee keer nadenken.

Hoewel Nederland dus niet kampioen bierdrinken is doen wij het wel erg goed in het exporteren van bier. Duitsland is dan wel de grootste bierproducent van Europa, maar Nederland exporteert meer. In 2017 exporteerde Nederland 1,9 miljard liter bier naar voornamelijk de VS, Frankrijk en de UK. België en Duitsland staan op een gedeelde tweede plaats met 1,6 miljard liter en Frankrijk (0,7 miljard liter) en Groot-Brittannië (0,6 miljard liter) volgen.

De Nederlandse biersector is nog steeds groeiende. Natuurlijk hadden wij Heineken al, maar waar de groei echt zit is in speciaal bier en alcoholvrij bier. In 2016 had Nederland nog 97 brouwerijen, in 2017 alweer 135 en in 2018 141 brouwerijen. Dat is een toename van ruim 45% in twee jaar tijd! De bierproductie steeg in 2018 met 48% tot ruim 3,9 miljard liter. In tegenstelling met Duitsland en België die toch een beetje in hun goede bekende bieren zijn blijven hangen, zijn Nederlandse brouwers volop aan het experimenteren met nieuwe bieren. Deze nieuwe bieren zijn erg gewild in het buitenland. Zoals eerder gezegd met name in de VS en Frankrijk, maar ook in landen als China en Korea. Alleen al de omzet van Nederlands geëxporteerd bier naar de Verenigde Staten was 680 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk (150 miljoen) en de UK (71 miljoen).

Ook drinken Nederlanders de laatste jaren zelf meer bier, maar dat moet bijna ook wel. Als je nieuwe producten maakt moet je veel experimenteren, maar vooral ook proeven!
De eerstvolgende keer dat je een nieuw Nederlands speciaal biertje uitprobeert moet je dus maar gewoon denken dat je bezig bent met de verbetering van een product en daarmee hopelijk de export…

Proost!

Door: Wouter Pen