Nog nooit zo moeilijk om een geschikt huis te vinden

redactiecommissie 27-1-2020

Click here for English

In de laatste vijf jaar is de Nederlandse woningmarkt compleet veranderd. Het was nog nooit zo moeilijk om een huis te vinden. Dit is een gevolg van extreme concurrentie in de markt. Volgens het AD is de kans dat een bod geaccepteerd wordt niet groter dan 10 procent. Het grote aantal aangeboden huizen is gedaald van 200.000 naar 48.000. Volgens Korné Pot, werkzaam bij de grootste aankoopmakelaar van Nederland, heeft een koper van een huis een maximum van drie huizen om uit te kiezen.

Het is niet alleen het dalende aanbod van huizen dat deze crisis veroorzaakt. Prijzen zijn ook aan het stijgen, wat het moeilijker maakt om een geschikt huizen te vinden. Volgens RTLZ, kost een gemiddeld huis 313.000 euro en mocht je een nieuwbouwhuis willen kopen kost dit gemiddeld 391.000 euro. Driekwart van de huizen is ook duurder dan 250.000 euro. Dit is een prijs die menigeen zich niet kan veroorloven. Vooral starters in de woningmarkt zijn de dupe van deze abrupte wending in de markt. Voor hen is het aanbod van huizen met een prijs onder de 250.000 euro veel te laag. Starters moeten ook concurreren met een toenemend aantal particuliere individuen en bedrijven die huizen kopen om ze vervolgens weer te verhuren. De lage rente zorgt ervoor dat zij in de huizenmarkt zijn gaan zoeken naar mogelijkheden met hogere rendementen. Verder is er hier een laag risicoprofiel.

De toekomst ziet er ook nog niet heel aangenaam uit. Zowel ABN AMRO als de Rabobank voorspellen een verdere stijging van de prijzen. Ze hebben het er echter ook over dat de toename van prijzen zijn piek al heeft bereikt en dat deze steeds meer zal afnemen komend jaar. Waar prijzen dit jaar stegen met 7 procent voorspelt ABN AMRO een 4 procent stijging dit jaar en Rabobank een van 4,5 procent.

Een oplossing voor het probleem zou een toename in het aanbod van nieuwe huizen kunnen zijn. Het aantal nieuwbouwhuizen dat gebouwd wordt is echter vrij teleurstellend. Afgelopen jaar zijn er maar 66.000 nieuwe huizen bijgekomen. Dit is een aantal dat veel te laag is voor de vraag naar huizen. Daarom hoopt het kabinet dit aantal in dit jaar op te kunnen krikken naar 75.000 huizen.

Door: Jesse Derks