Overzicht financiele markten – december

Als voorzitter van Pecunia Causa, de studenten beleggingsvereniging van Nijmegen, neem ik aan het eind van iedere maand de belangrijkste headlines op de beurzen van de afgelopen maand met u door. In dit overzicht zal ik jullie kort het een en ander vertellen over de laatste maand van 2016. Wereldwijd hebben de beurzen deze maand een mooie plus gepakt, dus ik heb vooral goed nieuws te vertellen.

Vorige maand heb ik u uitgebreid verteld hoe OPEC tot een deal is gekomen over het reduceren van de olieproductie. Begin december zijn daar nog wat verdere afspraken aan toegevoegd, en het lijkt erop dat OPEC en andere landen buiten OPEC daadwerkelijk van plan zijn de voorgestelde verlagingen in productie door te voeren. Dat dit al gauw heeft geleid tot hogere olieprijzen is natuurlijk vooral voor de grote olieconcerns zoals Shell, BP en Total goed nieuws. Een ander effect van deze hogere olieprijzen is dat de investeerders op de beurs weer wat meer vertrouwen krijgen in deze olieconcerns, en aangezien zij vaak een redelijk deel van de indexen beslaan, hebben de beurzen hier optimaal van kunnen profiteren. Een deel van de winst die de meeste beurzen hebben gemaakt in December komen dan ook uit de eerste week.

Een andere belangrijke factor voor de goede prestaties op de Europese aandelenbeurzen is het resultaat van het Italiaanse referendum over aanpassing van de grondwet. De Italiaanse kiezers kozen er voor om premier Renzi niet te steunen in zijn poging Italië iets bestuurbaarder te maken. Dit leidde tot flink wat onrust op de Italiaanse beurs, maar uiteindelijk sloot deze na een paar dagen volatiliteit toch flink hoger. Dit had dan weer te maken met positieve berichten over de oudste bank van de wereld, Monte dei Paschi di Siena. Deze bank heeft al sinds de crisis problemen, met name met leningen die niet inbaar zijn. De problemen zijn zelfs zo groot geworden dat de Italiaanse overheid de bank graag zou voorzien van financiële steun, maar Europese wetgeving staat dat niet toe, dus is de bank aangewezen op een oplossing vanuit de markt. Goed nieuws over een mogelijke oplossing leidt dus natuurlijk tot positivisme op de markt, waardoor het negatieve resultaat van het referendum al weer snel was vergeten.

Helaas is het zo dat het goede nieuws over Monte dei Paschi di Siena toch niet zo goed was. De bedoeling was dat de bank nieuwe aandelen uit zou gaan geven, zodat ze wat meer kapitaal zou krijgen. Echter, een van de belangrijkste investeerders in die nieuwe uitgifte heeft zich teruggetrokken. Dit houdt in dat er geen partij meer is die aangeeft voldoende vertrouwen in de bank te hebben om een groot deel van de aandelenuitgifte te kopen. Als gevolg hiervan willen ook de kleinere partijen de aandelen liever niet meer kopen, waardoor dat plan niet meer haalbaar is.

Ongeveer de enige twee opties die dan overblijven zijn faillissement en ‘bail-out’. Wat faillissement inhoudt spreekt voor zich en zou het einde van de oudste bank ter wereld betekenen. De bail-out optie is een interessante, want dit zou inhouden dat de Italiaanse overheid de bank koopt, en zelf met de gebakken peren zit. Dit is niet direct de eerste keus voor Italië, want de staatsschuld is er al hoog genoeg. Het verschil tussen een bail-out en de steun genoemd in de voorgaande alinea is dat de overheid eigenaar van de bank wordt in een bail-out, en bij steun enkel een financiële injectie geeft. Echter, gezien de zwakke positie van de Italiaanse bankensector is de keuze van de overheid toch gevallen op een bail-out, omdat men anders bang is dat de grote banken in Italië, zoals UniCredit, er ook door in financiële problemen zouden raken.

In andere delen van de wereld, zoals de VS, ziet het financiële/economische plaatje er een stuk rooskleuriger uit. In December heeft de Federal Reserve de eerste rente verhoging van 2016 doorgevoerd, en het ziet er naar uit dat komend jaar meerder verhogingen plaats zullen vinden. Dit komt in de eerste plaats door de goede positie waar de economie van de VS zich in bevindt. Afgelopen week is het banenrapport over December binnengekomen, waaruit blijkt dat de economie nagenoeg op volledige werkgelegenheid zit, wat inhoudt dat de economie op volle toeren draait.

Wellicht een belangrijk punt om in de gaten te houden de komende periode is de inauguratie van Donald Trump als president van de VS. Natuurlijk zal hij een ander beleid gaan voeren dan President Obama de afgelopen acht jaar heeft gedaan, wat weer invloed zal hebben op de Amerikaanse economie en de beurzen. Wat dat effect zal zijn, kan ik u wellicht volgende maand vertellen.

Interesse in beleggen? Kom een keer langs bij de studenten beleggingsvereniging van Nijmegen, Pecunia Causa! Onze volgende bijeenkomst is op maandag 6 februari in Café ’t Haantje (Daalseweg 19), aanvang 19.30. Voor vragen kun je altijd een mailtje sturen naar info@pecuniacausa.nl

Nino Geboers