Overzicht financiele markten – maart

Als voorzitter van Pecunia Causa, de studenten beleggingsvereniging van Nijmegen, neem ik aan het eind van iedere maand de belangrijkste headlines op de beurzen van de afgelopen maand met u door. Er is voldoende gebeurd op de financiële markten in de afgelopen tijd, zowel in Europa als in de VS, veelal gerelateerd aan politiek en monetair beleid.

Wellicht het meest in het oog springende nieuws van de maand maart is de officiële brief van het Verenigd Koninkrijk aan de EU, waarmee premier May het proces om het VK uit de EU terug te trekken officieel heeft gestart. Dat dit zou gaan gebeuren was natuurlijk al lang bekend, en aangezien May een vriendelijke toon aansloeg in de brief, bracht het ook geen heftige reacties op de beurs teweeg. Sterker nog, het Britse pond sterling steeg zelfs ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar.

Als dit nieuws niet veel reuring veroorzaakte, wat is er dan wel gebeurd in maart dat voor spektakel zorgde? Ten eerste is er natuurlijk de verhoging van de rente door de Federal Reserve in de VS. Dat besluit op zich was te verwachten, maar de notulen van de bijeenkomst die 5 april naar buiten kwamen lieten zien dat de Federal Reserve van plan is de rente sneller op te krikken dan gedacht, mits de economie goed blijft presteren. Daarnaast bleek ook dat ze de huidige hoeveelheid aan obligaties en mortgage-backed securities die zijn gekocht gedurende het quantitative easing (QE) programma wellicht niet langer behouden, maar langzaam af gaan bouwen. Dit houdt in dat de Federal Reserve niet iedere keer dat zulke obligaties aflopen nieuwe kopen, maar dat ze de obligaties laten aflopen en daar niks voor in de plaats kopen. Als dat gebeurt, komen er weer meer obligaties vrij beschikbaar op de markt, en de exacte consequenties daarvan op de markt zijn niet bekend, omdat dit nog niet eerder is gebeurd. Het is wel zo dat het belangrijk is dat de Federal Reserve de rente tot een dusdanig niveau heeft verhoogd dat ze de ruimte heeft om eventuele negatieve effecten aan te pakken via de rente.

Meer onrust op de Amerikaanse beurzen werd veroorzaakt door een belangrijk speerpunt van President Trump. In zijn campagne en na zijn verkiezing sprak Trump geregeld zeer negatief over het Obamacare systeem. Volgens Trump moet dat aangepakt worden en moet er een Republikeins alternatief komen. Het alternatief dat midden maart werd gepresenteerd zou eind maart goedgekeurd moeten worden door het Congres, maar daar bleek na dagen lobbyen binnen de eigen partij niet genoeg steun voor te zijn. Hierdoor moest het plan worden teruggetrokken, wat natuurlijk zijn effect had op de beurs. Dit effect duurde echter niet heel lang, en de koersen waren snel genoeg weer op het niveau van vóór dit pijnlijke verlies voor president Trump.

Dan kijken we nog even naar de Europese markten. Zoals gezegd had de officiële start van Brexit niet zo’n groot effect op de markten, maar wel op de verschillende valuta koersen. De Britse beursindex FTSE 100 heeft de afgelopen maand wel wat schommelingen gemaakt, met af en toe zelfs forse tikken. Deze bewegingen ontstonden vooral als reacties op de Amerikaanse beurzen en het Amerikaanse nieuws, plus natuurlijk het effect van wisselkoersen op de Britse beurs. Aan de andere kant van het Kanaal presteerde de Franse index CAC 40 een stuk beter, net als de Duitse index DAX. De DAX sloot de maand af net onder een recordslotstand, terwijl de CAC 40 eind maart nieuwe records zette. We zien in Europa dus een gemengd beeld van de verschillende beurzen, wat natuurlijk te maken heeft met de politieke situatie, zoals de Franse presidentsverkiezingen eind april, en de Duitse Bundestag-verkiezingen in september.

Ten slotte nog een klein woordje over goud en olie. De goudprijs ging begin maart flink onderuit, maar sinds 15 maart, de dag dat de Federal Reserve de rentestand verhoogde, heeft goud ook weer een flinke stijging doorgemaakt. Per saldo leidt dit ertoe dat goud inmiddels weer op hetzelfde niveau staat als begin maart. Olie heeft weer een bewogen maand achter de rug. De eerste maanden van het jaar waren relatief stabiel rond de $55 voor een vat Brent-olie, maar in maart ging de prijs toch weer onderuit, tot zelfs een aantal dagen rond de $50 per vat. Inmiddels is de prijs weer aan het klimmen richting de $55.

Wat er komende maand verder weer allemaal staat te gebeuren blijft een raadsel, maar ik zal jullie er begin mei weer van op de hoogte brengen.

Interesse in beleggen? Kom een keer langs bij de studenten beleggingsvereniging van Nijmegen, Pecunia Causa! Onze volgende bijeenkomst is op maandag 10 april in Café ’t Haantje (Daalseweg 19), aanvang 19.30. Voor vragen kun je altijd een mailtje sturen naar info@pecuniacausa.nl

Door: Nino Geboers