Overzicht financiele markten mei

Als voorzitter van Pecunia Causa, de studenten beleggingsvereniging van Nijmegen, neem ik aan het eind van iedere maand de belangrijkste headlines op de beurzen van de afgelopen maand met u door. Deze maand wil ik het graag hebben over de stand van zaken op de aandelenbeurzen en mijn verwachtingen voor de komende periode.

Sinds het begin van dit jaar heeft de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse aandelenindex, al 20 maal een nieuw record gevestigd. Dat houdt in dat de S&P 500 dus al 20 keer op een hogere stand dan ooit tevoren de dag heeft afgesloten. Op zich valt dit wel te verklaren, omdat sinds de verkiezing van President Trump de Amerikaanse beleggers sterk het geloof hebben dat Trump wetgeving zal aanpassen of invoeren die goed is voor de financiële instellingen. Daarnaast hebben veel beleggers groot vertrouwen in de technologiesector, omdat zij verwachten dat deze winstgevend kan blijven, zelfs als economische groei achterblijft.

Het is dan ook wellicht niet geheel onlogisch dat de vijf grootste bedrijven in de S&P 500 vijf tech-giganten – Amazon, Alphabet (Google’s holding), Facebook, Apple en Netflix – zijn. Omdat de S&P 500 gebaseerd is op de marktkapitalisaties van de bedrijven in de index, is het dus ook het geval dat deze vijf bedrijven een veel grotere invloed hebben op de stand van S&P 500 dan de kleinere bedrijven. De grootste, Apple, bepaalt namelijk zo’n 4% van de waarde van de index, terwijl het kleinste bedrijf in de index een schamele 0.02% bepaalt. Nu is hier natuurlijk al meteen een probleem te zien, namelijk dat de S&P 500 zwaar leunt op de technologiesector, en minder op andere sectoren die net zo goed deel uit maken van de economie.

Nu gaat het met die economie in de VS misschien wel minder goed dan investeerders denken. De Citi US economic surprise index, een maatstaf voor hoe economische data uitpakt ten opzichte van de verwachtingen, is de laatste maanden in de min geschoten, wat inhoudt dat de verwachtingen niet waargemaakt worden. Terwijl de S&P 500 normaal gesproken meebeweegt met dit soort tegenslagen, is daar in de afgelopen maanden geen sprake van. De index blijft onverminderd doorstijgen. Een andere indicator dat het toch wat minder voorspoedig gaat in de VS is het feit dat de aandelen van de grote banken aan het dalen zijn gegaan sinds begin maart. Beleggers en bankiers zelf hebben hun twijfels gekregen bij de beloftes van Trump om het belastingsysteem aan te pakken en de financiële instellingen te dereguleren. Deze beloftes waren wel ingeprijsd in de aandelen van de banken, waardoor deze nu toch aan het dalen zijn gegaan. Dit is echter nog niet te zien in de S&P 500 index, die gewoon stabiel blijft, dan wel een opwaartse trend vertoont.

De afgelopen maanden is er dan ook relatief weinig gebeurt wat een daling in de beurskoersen zou kunnen veroorzaken. Dit is ook duidelijk terug te zien in de VIX, de Volatility Index. Deze index geeft volatiliteit in de S&P 500 aan. Over het algemeen wordt deze index gezien als een maatstaf van de stress onder beleggers op Wall Street, en deze schiet dan ook omhoog als de beurs heftig beweegt. Een lage VIX houdt daarentegen in dat er nauwelijks iets gebeurt op de aandelenmarkt, iets wat beleggers over het algemeen liever niet te lang zien. Dit wordt ook duidelijk uit een interview van Bloomberg met Daniel Morris, senior investment strategist van BNP Paribas. Met een vermogen van 580 miljoen euro in beheer is Morris natuurlijk bekend met het reilen en zeilen van de aandelenmarkt. Hij geeft aan dat het goed zou zijn voor beleggers als er een beurscorrectie plaats vindt. Als belangrijkste probleem op de aandelenmarkt ziet Morris de lage volatiliteit, en de hoge waarderingen – denk hierbij aan de koers/winst-verhouding – van aandelen. Deze hoge waarderingen leiden ertoe dat investeerders het moeilijk vinden om nog aantrekkelijke investeringen te kunnen vinden. Een correctie zou er toe leiden dat investeerders een mogelijkheid hebben om hun geld te verplaatsen en opnieuw te verdelen.

Ik heb het nu alleen over de Amerikaanse index S&P 500 gehad, omdat dit de belangrijkste index is voor de overgrote meerderheid van beleggers. Uiteraard geldt dit verhaal niet voor iedere aandelenbeurs, maar over het algemeen bevinden beurzen wereldwijd zich in een fase van lage volatiliteit en hoge waarderingen. In mijn optiek is het dan ook zo dat de kern van het verhaal wereldwijd geldt, en ik verwacht dan ook een forse beurscorrectie nog voor het einde van het jaar. Ik ben me er van bewust dat er weinig onvoorspelbaarder is dan de aandelenbeurzen, maar ik waag me er graag toch een keer aan. We zullen zien wat er van waar is en hoe het uit gaat pakken.

Interesse in beleggen? Kom een keer langs bij de studenten beleggingsvereniging van Nijmegen, Pecunia Causa! Onze volgende bijeenkomst is op dinsdag 6 juni bij Café ’t Haantje, Daalseweg 19, aanvang 19.30. Voor vragen kun je altijd een mailtje sturen naar info@pecuniacausa.nl.

Door: Nino Geboers