Pecunia Causa Aandelenmarkt in 2018

Pecunia Causa, Aandelenmarkt in 2018

Het einde van 2018 is voorbijgegaan en we zitten inmiddels een week in 2019. Zoals wel vaker te zien is, lijkt dit een optimaal moment voor reflectie over het vorige jaar. Vandaar het Pecunia Causa jaaroverzicht.

We hebben er een druk beursjaar opzitten. 2018 was voor een aantal landen het eerste jaar sinds 2011 dat de beurzen over het gehele jaar verlies hebben geleden. Een aantal beurzen heeft zelfs al dicht tegen een ‘bear market’ aangezeten, of zijn er zelfs in beland. Voor diegenen die niet zo thuis zijn in het beursjargon: een bear market betekent dat de koers van een index of een bedrijf meer dan 20% lager ligt dan de meest recente piek. Voor de meeste bear markets die er op dit moment zijn, geldt dat die piek nog in 2018 ligt, wat wel aangeeft hoe hard de koersen naar beneden zijn gegaan. Maar wat is er nou echt gebeurd?

In februari 2018 ging het al rap mis. De koersen vielen toen wereldwijd significant. De reden hiervoor was hoogstwaarschijnlijk blinde paniek. De Amerikaanse regering, onder leiding van Donald Trump, gaf aanzienlijke belastingvoordelen aan bedrijven. Hierdoor waren investeerders bang voor oververhitting van de Amerikaanse economie, wat kracht werd bijgezet door het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve. Dat de Fed dit al langer op de agenda had staan leek even niets uit te maken. Uiteindelijk kwam alles weer goed. De marken herstelden weer en liepen, enige correcties daargelaten, vrij rustig op tot hun pieken in augustus.

Vanaf augustus ging het pas echt mis. De redenen zijn talrijk, al moet er altijd wel bij gezegd worden dat het ook kan zijn dat het nieuws pas achteraf aan de koersbewegingen gelinkt kan worden om logica in chaos te vinden. Toch maar een beknopte lijst met redenen voor deze grote koersval. De redenen die het meest genoemd worden zijn: crisis in opkomende economieën (Turkije, Argentinië, Zuid Afrika, Brazilië), de Sino-Amerikaanse handelsoorlog, verminderde aantrekkelijkheid van aandelen ten opzichte van obligaties (door de steeds hogere rente), het einde van kwantitatieve verruiming, de chaos die brexit heet, de Italiaanse begroting, de moord van Jamal Khashoggi en ga zo maar door. Veel van deze gebeurtenissen zou je kunnen scharen onder een eenmalige gebeurtenis, maar er zijn ook wat grotere problemen die langer kunnen door-etteren. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn de brexit (die ook na het verlaten van het de EU door het VK tot economische schade zal leiden) en de nasleep van de kwantitatieve verruiming (aandelen worden niet alleen minder aantrekkelijk, door de grote hoeveelheid geld in omloop zijn er veel leningen en obligaties afgesloten die relatief onveilig zijn).

De meeste wereldwijde markten deden het het afgelopen jaar dus niet zo goed. Zo ook de AEX, die voor het eerst sinds 2011 een jaar met verlies af moest sluiten. Pecunia Causa ontsprong de dans helaas ook niet. Als onze benchmark gebruiken wij meestal de AEX. Deze schreef een verlies van 14.4% in de periode mei-december 2018. Tegelijkertijd verminderde de waarde van een aandeel Pecunia Causa met 13.8%. Dit lijkt maar een klein beetje minder slecht. Toch vertelt dit niet het hele verhaal. De beta van de Pecunia portefeuille ligt namelijk wel redelijk flink boven de 1. Dit betekent dat op basis van de beta, wij een groter verlies hadden moeten lijden dan de AEX. Het feit dat we een kleiner verlies hebben geleden, spreekt wellicht in ons voordeel.

Buiten dit jaaroverzicht bespreken we bij Pecunia Causa maandelijks het nieuws van de gehele financiële markten, het nieuws over de bedrijven in onze portefeuille en houden we aan- of verkooppresentaties. Mocht je geïnteresseerd zijn, kom vooral een keer (geheel vrijblijvend) langs. Voor meer informatie, bekijk onze facebookpagina (facebook.com/pecuniacausa) of stuur een mailtje naar secretaris@pecuniacausa.nl.

Ik ben benieuwd naar wat 2019 ons zal brengen!

Vriendelijke groet,
Rinze Hartman, XIe secretaris der Pecunia Causa