Rijen voor de kassa, verleden tijd

post

Binnen de economie spelen technische ontwikkelingen een belangrijke rol. Ook op het gebied van betaalmethoden gebeurt er ontzettend veel. Neem Tikkie: de meesten onder ons kennen de app ondertussen en velen zullen de app dan ook gebruiken. Wel zo makkelijk op het moment dat je met vrienden eet of wanneer er samen een cadeau wordt gekocht voor een jarige job. Echter, dit is nog lang niet alles. Amazon Go gaat verder.

Amazon Go heeft een supermarkt in Seattle ontwikkeld zonder rijen, zonder kassa’s en zonder winkelwagentjes. Hoe is dit mogelijk? Klanten downloaden een app en loggen in zodra zij de winkel betreden. In de winkel wordt exact geregistreerd welke producten worden ingeladen. Dit gebeurt aan de hand van camera’s, sensoren en microfoons. Computer Vision registreert wat er exact wordt gekocht. Bij het verlaten van de supermarkt wordt het te betalen bedrag automatisch van jouw betaalrekening afgeschreven. Er wordt dus geen enkele betaalhandeling meer verricht.

Je zal wel denken: dit systeem kan niet werken. Camera’s en microfoons zijn te ontwijken. Niets is minder waar. In de winkel hangen honderden camera’s waardoor iedere hoek in de winkel op meerdere manieren geobserveerd kan worden. Daarnaast zijn er microfoons aanwezig die het geluid registreren op het moment dat jij een product vastpakt. Zo wordt door middel van beeld en geluid exact geregistreerd welk product jij uit de schappen pakt. Soms bestaat er ondanks de vele camera’s twijfel over welk product exact is uitgezocht. Op dat moment beroept het systeem zich op kunstmatige intelligentie. Dankzij de app wordt exact geregistreerd welke producten in het verleden zijn aangeschaft. Op het moment dat het systeem niet weet of jij nu cola of sinas hebt gepakt, zal er gekeken worden naar jouw aankoopgeschiedenis. Wanneer men vaker cola koopt dan sinas zal de ‘kassa’ cola aanslaan.

Op dat moment kan je nog denken: een product stelen moet toch niet zo moeilijk zijn? Een verslaggever van de New York Times heeft dit geprobeerd. Door middel van een tas probeerde hij een product te bedekken en zonder te betalen mee te nemen. Dit bleek echter zonder succes, het bedrag was van zijn rekening afgeschreven. Amazon gebruikt naast camera’s en microfoons ook sensoren en in dit geval weegsensoren. Het systeem weet precies jouw gewicht op het moment dat jij binnenkomt, maar ook exact hoe zwaar een product is. Zo kan gekeken worden wat jij uiteindelijk bij je draagt op het moment dat jij de winkel verlaat en is stelen ‘helaas’ niet mogelijk.

Dit klinkt als een winkel zonder personeel. Dit is echter niet het geval. Producten moeten namelijk worden aangevuld en uiteindelijk dient iemand identiteitsbewijzen te controleren in het geval dat alcoholische versnaperingen of rookwaren worden aangeschaft. Caissières zullen echter overbodig zijn en het doen van boodschappen vele malen efficiënter. Het belangrijkste voordeel: rijen zijn verleden tijd. In Nederland start Albert Heijn in 2018 met tests van winkels zonder kassa’s. Wanneer we dit daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken is onbekend. Tot die tijd moeten we toch echt netjes blijven wachten op onze beurt.

Door: Demi Klein Swormink