Roken bij NEC

Roken bij NEC

Op steeds meer plekken is het verboden om te roken. “Op weg naar een rookvrije generatie.” Dat is een slogan die je de laatste tijd veel hoort. Sinds 1 januari 2010 is het verboden om nog in cafés en anderen horecagelegenheden te roken. Het is voortaan alleen nog maar toegestaan om in rookruimtes te roken, maar vanaf juli 2022 wordt dit ook verboden. Zoals je kan zien begint roken steeds meer te verdwijnen uit openbare faciliteiten.

De laatste maand kwam de vraag of roken verboden moet worden in het Goffert stadion in het nieuws. Aan de ene kant zijn er mensen die willen dat roken verboden wordt en aan de andere kant zijn er mensen die willen roken tijdens de wedstrijd. Een enquête van “De Gelderlander” onder 921 lezers laat zien dat 59% wilt dat de sigaret verboden wordt en 41% wilt dat niet. De meningen zijn dus verdeeld.

Één van de argumenten waarom de sigaret niet verboden zou moeten worden verboden in het hele stadion is omdat er al drie vakken zijn waarin niet gerookt mag worden. Dus waarom zou je roken in het hele stadion verbieden als mensen ook in die vakken kunnen gaan zitten. Een ander argument is dat NEC van oudsher een arbeidersclub is. Er zijn veel vaste supporters waarvan misschien een deel zou afhaken wanneer ze niet meer mogen roken in het stadion.

De gemeente Nijmegen streeft er naar om alle sportclubs in Nijmegen rookvrij te maken. Uiteraard valt NEC hier ook onder. Maar de gemeenteraad kan NEC niet dwingen om roken in de Goffert te verbieden. Het is nog steeds mogelijk dat NEC, net als PSV, sigaretten vanaf juli 2019 gaat verbieden in het stadion. Sinds 1 januari 2019 is het in het Gelredome, het stadion van Vitesse, verboden om te roken. Ajax heeft het roken 10 jaar geleden al verboden. Het grootste verschil tussen Ajax en Vitesse in vergelijking met NEC is dat Ajax en Vitesse een dak hebben dat dicht kan. En wanneer het dak dicht is, dan is het bij wet verboden om er te roken.
Ondertussen zijn er al 208 rookvrije amateurvoetbalclubs. Bovendien is het trainingscomplex “De Eendracht” sinds begin dit jaar wel rookvrij gemaakt. Een andere oplossing voor dit probleem zou als tussenweg kunnen fungeren. Het aantal rookvrije vakken zou kunnen worden uitgebreid zonder dat het hele stadion rookvrij hoeft te worden.

Deze discussie zal waarschijnlijk nog wel even verder gaan. En zal er een worden tussen de supporters die wel willen roken tijdens de wedstrijd, supporters die willen dat het verboden wordt en wellicht soms de gemeenteraad.

Door: Wouter Pen